Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

За наднорменото тегло обикновено се обвиняват обездвижването и лошия начин на хранене. Американско изследване обаче показва, че характерът на човека също има важна роля, като тя трудно се  преодолява, съобщи  "Дейли експрес".

Ако човек е импулсивен, съвестен, екстровертен или  невротичен, е лесно да бъде прогнозирано какво ще е теглото му с годините.

Учените от Националния институт по стареенето анализираха  подробни статистически данни за 1988 души, проследени 50 години. Така те определиха как личностните черти се отнасят към теглото и индекса на телесната маса. Учените установиха, че макар и с възрастта теглото обикновено да се увеличава, най-значим показател кой ще е с излишни килограми е импулсивността. Най-слаби пък остават старателните хора.

Импулсивните хора по-често преяждат и препиват, докато съвестните, когато прекалят, обикновено компенсират с
разтоварващ ден. Импулсивните никога не могат да спрат на една  бисквита, те изяждат целия пакет, обяснява д-р Анджелина Сътин от екипа. Повече напълняват и хората, които обичат рисковете, както и тези, които често не са съгласни с околните и винаги са готови за спор или свада.

С лоши резултати при контролирането на теглото са също циниците и привържениците на конкуренцията. Невротиците по-често преминават през цикли на отслабване и напълняване. Хората с най-високи показатели за импулсивност тежат средно  с 10 кг повече от малко импулсивните.

Старателните хора обикновено са по-слаби и поддържат по-постоянно тегло. Те обикновено са по-разумни и спортуват редовно.

Най-кльощави през периоди от живота си са невротиците. С възрастта обаче те напълняват и влизат в групата със
затлъстяване, като вече не могат бързо да отслабнат. Учените не установиха връзка между теглото и промените в
характера. Дори и импулсивните хора да станат по-уравновесени с годините, първоначалните им хранителни навици остават и новият им темперамент не се отразява върху теглото им.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

bolka

преди 12 години

Хе, хеее, бъдете старателни и слушкайте, за да ви използват така, както са решили онези над вас! Е, това вече е прекалено наивно! Та това говори само за едно нещо - пълно подчинение без размисъл, не че има някакво отношение към пълнотата. Поредното промиване на мозъците! Чудя се дали ще има ли някой, който да повярва на тази статия?

13

kritik

преди 12 години

DO 9! TI MAI SI QL NEOBRASNATA SVINSKA OPA6KA!

12

95

преди 12 години

ДА бе така си е .... все некакви учени правили изледвания... всяко едно може да бъде оборено... леле има хора дето вземат пари само за си губят времето с некви изледвания,къде няма никаква ползва от тяхТЪПА СТАТИЯ!

fallback