Стефан Константинов. Снимка: БТА
fallback

От днес специализантите по медицина държавна поръчка ще могат да получават от две до четири минимални работни заплати, или до 960 лв. на месец, съобщиха от Министерството на здравеопазването (МЗ). Промените в закона са обнародвани в Държавен вестник.

В момента младите лекари имат право на две до три минимални заплати.

За колегите им с платено обучение се предвижда средствата да се увеличат от 1,5 минимални заплати на 2.

Също така медиците ще могат да получават и допълнителни средства от финансирането по здравна каса и другите форми на плащане в лечебните заведения.

С промените се регламентира и правото им да ползват минимум 20 дни платен годишен отпуск.

Всички тези права ще залегнат и в договорите, които бъдещите специалисти подписват с лечебните заведения.

Освен това разходите по обучението на специализантите, които не са държавна поръчка, ще могат да се поемат от лечебните заведения или други лица.

По този начин ще се даде възможност на повече млади хора да учат, а на лечебните заведения – да задоволяват нуждите си от кадри.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

специализант

преди 12 години

До колкото ми е известно и старата наредба беше такава че ще получаваме от две до четири минимални заплати, но не чисти и въпреки това подписахме всички договори с възнаграждение в размер на две минимални работни заплати... А това дали не е поредния PR на министерството????????

12

лекар

преди 12 години

В статията пише от Две до Четири минимални работни заплати... А да попитам аз от къде г-н Министре ще вземете тези пари за да ни ги дадете на нас... А какво правите със старите специализанти - ние ще получаваме 378 лева и 63 стотинки след като ни удържите и фанд майченство, а новите специализанти ще получават по 960 лева... И това ако е справидливо здраве му кажи..

11

Анонимен

преди 12 години

А какъв е тавана на подкупите им?

fallback