Снимка: Reuters
fallback

Източник на заразата с ешерихия коли е бил внесен в Европа от Египет със семена от бобови растения в края на 2009 година, потвърди европейският комисар по здравеопазването Джон Дали, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Европейската агенция по сигурността на храните е разследвала задълбочено произхода на източника на заболяването и е на мнение, че заразата е внесена от Египет с партида семена от бобови растения още в края на 2009 година, посочи той.

Вчера Европейската комисия съобщи, че спира вноса на семена и кълнове от Египет, а вече внесените в периода 2009–2011 година партиди ще бъдат иззети и унищожени.

По данни на ЕК досега епидемията е отнела живота на 49 души, от които 48 в Германия и един в Швеция.

Агенцията по сигурността на храните е проследила пътя на заразената пратка семена. През ноември 2009 година тя е била доставена по море от Египет до белгийското пристанище Антверпен, през февруари 2010 година е пренесена в склад в холандското пристанище Ротердам, след което семената са били внесени от вносител в Германия, който ги доставил на германски и британски дистрибутори.

Oще по темата

В крайна сметка семената попаднали във фермата в Северна Германия, която в началото бе посочена от ЕК като източник на заразата.

По-малка партида семена от Великобритания е попаднала във Франция, предизвиквайки локална епидемия в югозападния град Бордо, където болестта е преминала, без за вземе жертви, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

TOI

преди 12 години

...TA NE BEWE , ISPANIIA - ANGLIA , GERMANIIA,,,,,.......DA VI PIKAM NA SPEZIALISTITE....

5

Анонимен

преди 12 години

И ПРИ НАС В ПЛОД ЗЕЛЕНЧУК СЕ ПРОДАВА БОБ ОТ ЕГИПЕТДОБРЕ ,ЧЕ НЕ СИ ПАДАМЕ ПО БОБОВИ КЪЛНОВЕ,АМИ ГО ВАРИМ

4

Анонимен

преди 12 години

Ето пак, ЧЕРНТИЕ СА ВИНОВНи

fallback