Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Родените през пролетта са изложени на по-висок риск от развитие на анорексия нервоза, в сравнение с родените през есента, съобщават изследователи на база изготвен доклад по темата, публикуван в British Journal of Psychiatry.

Според учените важни фактори са сезонните промени в температурата, излагането на слънчева светлина, нивата на витамин D, инфекции. Хранителният режим на майката също може да е отговорен. Те анализират данни от 4 предходни проучвания, включващи 1293 анорексици. Става ясно, че има съществена разлика в броя на анорексиците, родени между март-юни и тези, родени през септември и октомври.

Редица проучвания установиха, че психическите заболявания като шизофрения, биполярно афективно разстройство и депресия са по-чести сред хората, родени през пролетта. „Затова подобна констатация по отношение на анорексията може би не е толкова изненадваща.“, обяснява д-р Лахиру Хандунети от Центъра за човешка генетика „Wellcome Trust“ към Оксфордския университет и един от авторите на доклада.

„Въпреки това, проучването ни дава само данни, с които могат да се правят определени асоциации. Необходими са повече изследвания, за да се определи кои фактори поставят хората в особен риск от анорексия.“, допълва експертът.

 

Вижте още здравни новини

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase