Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Трима души са починали и 35 са приети в болница в резултат на масово отравяне с мляко в китайската провинция Гансу. Това съобщи агенция Синхуа, като се позова на местните власти и правоохранителните органи.

Починалите са деца под 14-годишна възраст.

Според предварителната версия причината за отравянето е било високото съдържание на нитрити (соли на азотистата киселина) в млякото.

35-ама пострадали са също предимно деца, които са приети в болници в град Пинлян. По информация на лекарите един от хоспитализираните е в критично състояние, а останалите са в стабилно състояние.

Предварителните резултати от разследването показват, че млякото, с което са се отровили пострадалите, е дошло от две ферми. Не е известно при какви обстоятелства е станало замърсяването на млякото, пише Lenta.ru.

Натриевият нитрит се използва широко в хранителната промишленост като консервант и оцветител. Токсичността на тази сол и на другите нитрити се дължи на способността им да се свързват с хемоглобина. При това се образува метхемоглобин, който не може да пренася кислород.

Още по темата

Отравянето в Гансу не е първият инцидент, свързан с небезопасна млечна продукция в Китай. През 2008 г. млечната индустрия на страната беше парализирана от меламинов скандал, когато мляко и млечни продукти с високо съдържание на меламин причиниха смъртта на шест и предизвика заболяване на над 300 000 деца.

През лятото на миналата година няколко десетки китайски бизнесмени бяха арестувани по подозрение в опит за реализация на пратка сухо мляко с меламин. Част от задържаните бяха осъдени на дълги години затвор, а двама са с доживотна присъда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase