Снимка: Getty Images/Guliver Photos

В Китай са арестувани 96 души, използвали сухо мляко, наситено с отровен меламин, при производството на млечни продукти, става ясно от китайски източници.

Иззети са 2132 тона мляко на прах.

През 2008 г. меламинът уби най-малко 8 и изпрати в болница 300 000 деца, посочва Ройтерс.

Меламинът се използва за производството на пластмаса, лепила, лакове, бои. Отравянето с меламин може да провокира появата на екземи, да влияе на горните дихателни пътища, бъбреците, черния дроб и далака.

А продължителната консумация на храна, съдържаща меламин, може да има непредвидими последици. Меламин добавят в млечни продукти с цел повишаване на измерваната при анализ концентрация на белтъчини.

През миналата година проверяващите органи откриха в северозападните китайски провинции Гансу и Цинхай сухо мляко с концентрация на меламин, превишаваща 500 пъти нормата, пише NEWSru.

Макар че 191 чиновници бяха наказани, а 26 бяха уволнени, независимите експерти заявяват, че в Китай и до момента има големи проблеми с контрола на хранителните продукти. През ноември 2009 г. Китай екзекутира двама души за участие в разпространението на меламинова продукция и в същото време прати в затвора мъж, организирал в интернет портал за родителите на пострадалите деца.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase