Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Учени свързаха съдържащите захар газирани напитки и плодови сокове с високо кръвно налягане, съобщи Ройтерс. Според авторите на изследването намаленият прием на захар и сол може да ограничи риска от високо кръвно налягане.

Изследването обхванало 2696 доброволци на възраст между 40 и 59 години в САЩ и Великобритания. Учените установили, че с консумирането на всяка "допълнителна" кутийка газирана напитка, съдържаща захар, систоличното кръвно налягане се увеличава със средно 1,6 милиметра живачен стълб, а диастоличното кръвно
налягане - с 0,8 милиметра живачен стълб. Различията са значими дори след като се вземат предвид фактори като телесно тегло и ръст.

Според учените пациенти, чиито стойности за систолично кръвно налягане са 135, а за диастолично кръвно налягане - 85, са с два пъти по-голям риск от инфаркт и инсулт в сравнение с онези, чиито стойности за систолично и диастолично кръвно налягане са съответно 115 и 75.

Връзката между съдържащите захар напитки и по-високото кръвно налягане се оказала особено силна у хора, които поглъщат големи количества сол и захар.

Отдавна е известно, че ако в хранителния режим има много сол, рискът от високо кръвно налягане е по-голям, заяви Пол Елиът от Лондонския импириъл колидж, който е участвал в изследването.

След средно три седмици участниците били попитани какво са консумирали през предишните 24 часа, а учените взели проби от урината им и измерили кръвното им налягане. Учените освен това заключили, че участниците, които изпиват повече напитки, съдържащи захар, са склонни да съблюдават по-нездравословна диета.

Хората, които не консумират напитки, съдържащи захар, са с по-малък индекс на телесна маса в сравнение с онези, които изпиват повече от една подобна напитка дневно.

Резултатите от изследването са публикувани в Hypertension.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

безобразие!!

преди 13 години

Опит да се замести захарта с много по - евтиния ,по- сладък ,но и токсичен АСПАРТАМ - по - точно токсични за" отпадните "вещества след метаболизирането на аспартама!!

7

чучура

преди 13 години

какви интелигентни учени! хахахахахах

6

Оле!

преди 13 години

Откриха топлата вода тия учени. Очаквам скоро новина, че Земята не е плоска.

fallback