Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Американски медици използват модифицирани принтери, за да създадат кожа, която е предназначена за получили тежки изгаряния пациенти, съобщи ЮПИ.

"Започнахме с използване на мастилен патрон за принтер", заяви д-р Антъни Атала от института за регенеративна медицина Уейк Форест в Уинстън-Салем, Северна Каролина. Клинични опити обаче вероятно ще има едва след 5 години.

Малко парче кожа е отнето от пациент. След това клетките са отделени една от друга.

"В случай, че разполагаме с клетките, следващата стъпка е да ги поставим в патрон на принтер и да ги "отпечатаме" върху пациента, без да го докосваме, поясни д-р Атала. Всичко е като при скенер, който се движи напред-назад и "поставя" клетки върху тялото ви."

Новият метод, известен като биопечат на органични тъкани по мярка, бележи напредък и е с обещаващ потенциал в регенеративната медицина, по-специално за лечение на изгаряния и заменяне на хрущяли, заявиха американски специалисти.

"В лабораторията си създадохме триизмерен биопечат на менискус, който има точно същата форма като оригинала и същите биологични свойства, увери Ход Липсън от Корнелския университет в Ню Йорк на годишната конференция на Американската асоциация за развитие на науката във Вашингтон. В момента няколко групи изследователи в САЩ и Европа работят над различни видове клетки."

Изследователят направи демонстрация, като за двайсетина минути от изкуствена смола създаде копие на ухо. Целта е на първо време да се работи над прости тъкани като хрущяли, които имат малко кръвоносни съдове, за да може постепенно да се стигне да създаване на "репродукции" на по-сложни органични структури.

Ще мине дълго време, преди "копия" на органи да се имплантират директно у хора или животни, призна Липсън. В бъдеще обаче ще е достатъчно да се вземат клетки от донор, които да се мултиплицират в лабораторна среда, преди да бъдат смесени с вид мастило, за да се създаде жива присадка въз основа на оригинала. Това "копие" ще позволи да се избегнат реакциите на отхвърляне на трансплантирани органи.

Д-р Джеймс Йо от института за регенеративна медицина в Северна Каролина работи над създаване на биопечат на кожа, за да се ускори лечението на тежки изгаряния. Прибягването до този метод ще позволи да се отговори на нуждите на пациенти, получили тежки изгаряния, отбеляза още той.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback