Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Американските учени повдигнаха въпроса за етичната и юридическата страна в случаите, когато случайно се установи кръвосмешение по време на генетични анализи, които получават все по-голяма популярност, съобщи медицинското издание Lancet.

Според специалистите от Тексаския медицински колеж сътрудниците на лабораториите, установяващи вродени заболявания с помощта на генетичната диагностика, могат случайно да установят, че детето е било заченато в резултат на кръвосмешение.

В повечето американски щати лекарите са длъжни да уведомят съответните органи, когато бъдат установени случаи на насилие на деца, особено при настъпила бременност в резултат на насилието.

Не е ясно, обаче как се постъпва при забременяването на зряла жена, особено като се вземат и предвид възможните социални последици от огласяването на този факт.

При всеки вид ДНК анализ за наследствени заболявания, дори провеждането на теста да е с друга цел, ще се разбере, че детето е заченато между близки роднини, тъй като ще се появят участъци с идентични гени, получени от майката и бащата.

В тази връзка е предложено да се създаде специален комитет, който да разглежда етичната и юридическата страна на въпроса, след което да бъде изготвено практическо ръководство за специалистите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase