Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Мерете талията си, за да следите сърцето, съветва националният консултант по кардиология доц. Нина Гочева, предаде БТА.

"Безопасната" обиколка на талията при жените трябва да е около 80 сантиметра. Щом започне да се повишава, е лош сигнал. За мъжете е 94 сантиметра.

"Това е нещо важно, което хората трябва да знаят, защото всеки може да си измери талията и да му светне червена лампичка, че става нещо нередно", коментира експертът.

"Обиколката на талията изглежда просто нещо, но всъщност е много важно, защото може да бъде белег на много висок риск за сърдечносъдово заболяване. Колкото е по-голяма обиколката на талията, толкова е по-голяма вероятността за наличие на метаболитен синдром, т.е. за метаболитни аномалии.

Не е важно дали човек е пълничък, може да е пълен отвсякъде – това е различно", поясни националният консултант по кардиология.

Специалистът съветва емоционалният стрес да се преодолява с увеличаване на движенията. "Да кажа: избягвайте емоционалния стрес, е трудно изпълнимо, но го избягвайте колкото може повече", посочи доц. Гочева.

Достатъчно е 20 минути дневно да вървите бързо пеша, за да стабилизирате симпатиковата нервна система, която отговаря за стреса. Това е абсолютно доказано, заяви експертът.

Доцент Нина Гочева е национален консултант по кардиология. Началник на клиника по кардиология в Националната кардиологична болница и член на борда на директорите на здравното заведение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 13 години

браво мила ! и аз така се утешавам

7

Малинка

преди 13 години

Важното е да се чувстваме добре,кгр.-мите са променлива величина, има ги- няма ги.

6

S

преди 13 години

az sym 120kg taliqta m ie 95 ,na 130kg taliqta mi e 103-4 tiq ot dnes bg ne znaqt li che ima i trenirashti hora ami merqt samo tiq s koremite???

fallback