Д-р Любомир Киров. Снимка: БГНЕС
fallback

Председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров каза пред БНР, че всеки може да говори всичко, но то трябва да е вярно.

Поводът за изказването му са твърденията на здравния министър Анна-Мария Борисова, че 82 процента от общопрактикуващите лекари са неграмотни.

"Столичните джипита остро възразяват срещу твърденията на здравната министърка, че едва 25% от семейните лекари имат някаква специалност и не могат да поставят диагноза и да назначат адекватно лечение на 84% от пациентите си.

Общопрактикуващите лекари възразяват и срещу изказването й, че 30 на сто от хората вярват в тях, а 40% от болните посещават едновременно и личния си лекар, и специалист.

Това са неверни интерпретации и инсинуации, целящи отново и за пореден път дискредитиране и уронване престижа на нашата професия".

Това се казва в протестна нота, изпратена от софийското сдружение на семейните лекари до здравната министърка.

"Изнесените от Вас данни не отговарят на истината и са подвеждащи, тъй като по-голямата част от ОПЛ са със специалност "Вътрешни болести" или "Педиатрия", близо 30% имат специалността "Обща медицина" и още толкова са в процес на придобиването й", се казва още в протестната нота.

За проблемите със следдипломната специализация и нулевите години вината не е на ОПЛ", твърдят още столичните джипита.

"Като съсловие сме обругавани от всеки, заемащ вашия пост, от 2000 година до сега. Но ние, на всеки 6 месеца, подлежим на избор от своите пациенти", припомнят джипитата на министърката и заявяват, че ако са некадърни и некомпетентни, досега 70% от практиките им ще са фалирали.

"Ние сме търпеливо съсловие, но всичко си има предел. Крайно време е политиците да престанат да ни разединяват, да противопоставят едни медицински специалности на други, да ни манипулират.

Защото не бива да се забравя поговорката, че и мравката, когато я настъпиш, хапе...", предупреждават семейните лекари.

Според Делфина Нуниес, председател на дружеството на софийските общопрактикуващи лекари, подобно изказване е недопустимо. По този повод дружеството излиза с протестно писмо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

122

до 122

преди 13 години

Явно синчето или дъщеричката ти са останали под чертата на изпитите. Приемът на студентите по медицина все още е от най-трудните, макар че и там нивото пада. Като искате мотивирани и умни хора за тази професия, направете я привлекателна - не плюйте лекарите за щяло и нещяло и признайте, че парите са им малко. Иначе нищо добро не ви чака!

121

Анонимен

преди 13 години

Стига с тези джипита. Тези кабинети са излишни, чрез тях не се лекуват хора, а се източват пари от Здравната каса, върти се бизнеса на Фармацевтичните фирми. За некадърни специалисти - нека започнем още от приема на един студент. Там се приемат хора с двойки, чрез добро заплащане, неразбиращи нищо от химия, биология. Това е професия, която се грижи за здравето на хората.

120

ОТГОВАРЯНЕ

преди 13 години

Не е белег за некомпетентност - Това е правилния подход във времето на медицината на доказателствата.С това исках да кажа ,че Джипитата работят професионално.ЗА 10 ГОД СИ ИЗГРАЖДА ДАЖЕ ХИРУРГ!!!

fallback