Да се премахне ДДС върху лекарствата или да се намали до 5-10%, а държавата да изплаща изцяло медикаментите, които се отпускат по Националната здравноосигурителна каса, настояват от Конфедерация "Защита на здравето".

От пациентската организация се обявиха против влезлите на 1 март промени в реинбурсацията на лекарствата, според които пациентите ще трябва да доплащат за лекарствата си за заболявания като Паркинсон, остеопороза и глаукома.

От конфедерацията представиха данни, според които доплащането на един болен от Паркинсон е 160 лева на месец.

Оттам алармираха, че промените ще доведат до спиране на лечението в домашни условия и до усложнения в здравословното състояние на пациентите.

Председателят на конфедерацията Владимир Томов определи решенията за доплащане на лекарства за хронични заболявания в условия на криза като "античовешки" и каза, че са взети без знанието на пациентските организации.

От пациентската организация настояват още да се коригира бюджетът на НЗОК.

От "Защита на здравето" предлагат резервът от 400 милиона лева от здравноосигурителни вноски в БНБ да бъде отблокиран на части, при доказана необходимост, за да се стабилизира системата на здравеопазването и да остане малкият резерв от 10% на НЗОК, който е напълно достатъчен за здравната система.

Друго предложение е държавата да възстановява на здравната каса ДДС за лекарствата чрез целева субсидия от бюджета, след постъпил отчет на касата за платени лекарства за определен период – месец, тримесечие.

Организацията иска също да отпадане таванът от 2000 лева на осигурителния доход, върху който се дължат здравноосигурителни вноски, както и данъкът за дарение на лекарства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase