Снимка: БГНЕС

Първият починал у нас от новия грипен вирус А (H1N1) е бил наркозависим.

Това съобщи пред журналисти доц. Любомир Спасов -  директор на университетската болница "Лозенец" в София, където е бил лекуван пациентът.

30-годишният мъж от Самоков е починал в 03.00 часа в сряда.

Пациентът е получил първите симптоми на грип на 19 септември в Самоков и е бил приет за лечение в местната болница на 23 септември, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Два дни по-късно при него е установена двустранна бронхопневмония, миокардит (засягане на сърдечния мускул) и токсиинфекциозен синдром вследствие на вирусна инфекция на белия дроб и сърцето.

На 25 септември болният е транспортиран за лечение в УМБАЛ "Лозенец", където му е взето серологично изследване за новия грипен вирус.

Доц. Спасов съобщи, че пациентът е страдал от полиорганна недостатъчност, бил е в имунокомпрометирано състояние, поради честата употреба на наркотици.

Още по темата

Според Спасов причината за смъртта не е закъсняло лечение от новия грипен вирус, а ниското ниво на имунитет.

Всяка друга инфекция при толкова компрометирана имунна система, би могла да доведе до летален изход, коментира Спасов.

Бащата на починалия от А (H1N1) пациент също е настанен в болница в столицата с положителен резултат при теста за наличие на този тип грипен вирус.

Това съобщи за БТА Мира Ковачка - директор на МБАЛ-Самоков.

За другите контактни лица с Колев - майка му, сестра му и племенницата му, все още няма резултат от изследванията за вируса и те са на амбулаторно лечение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase