Снимка: БГНЕС
fallback

"Наистина ли англичаните слагат ананас на пицата?", пита италианският всекидневник La Repubblica в статия от своя лондонски кореспондент. "Рядко", заключава той, "но истинският проблем е добавянето на сметана към спагетите карбонара."

Финалът на Евро 2020 е не просто сблъсък на спорта, но и на културите.

"Работата при нас, италианците, е, че сме страна на красотата", пише вестник Corriere della Sera. "Ние не само вкарваме голове, ние вкарваме красиви голове." В материала се добавя: "Няма такова нещо като лошо облечен италианец, а само някои италианци, които не се интересуват да се обличат добре."

Но сред всичко, което разделя тези подчертано различни страни - малко италианци се въодушевени относно британската кухня, в случай че се чудите - има и много прилики.

Футболът минава през вените на двете нации. Докато Англия чака международна футболна слава от 1966 г., Италия за последно печели европейска титла през 1968 г. и също така няма търпение за триумф (въпреки че две победи на Световната купа от 1982 г. и 2006 г. облекчават болката й).

И двата отбора са революционизирани от своите мениджъри - Гарет Саутгейт и Роберто Манчини привличат по-млади играчи и оставят миналото зад гърба си - Англия загърбва неуспеха си да достигне до международен финал от десетилетия, а Италия не успява да се квалифицира за Световната купа през 2018 г. Събитие, наречено "апокалипсис" от водещия спортен вестник в страната.

"Манчини е в центъра на това италианско чудо", казва Алваро Морети, заместник-редактор на всекидневника "Ил Месагеро" и негов бивш спортен редактор, пред BBC.

"Когато пое поста през 2018 г., от самото начало вярваше, че ще стигне дотук. Той е много харизматичен, много елегантен. И реши, че подходът му ще бъде удоволствие, за да донесе щастие на италианския отбор - и на Италиански народ. "

Това е може би преобладаващото усещане в Италия, докато гледа как Азурите стигат до финал - радост. Първата западна държава, разбита от коронавируса, чиито затрупани отделения за интензивно лечение предупредиха останалите за предстоящото бедстние, видя рязък спад на инфекциите, за да може да премахне повечето ограничения, а италианците да гледат триумфа на отбора си в претъпкани барове.

"Дори съм по-щастлив от прераждането на Италия, отколкото от самия финал", казва Джанлука Сантангели, седнал в павилиона си за вестници в римския квартал Трастевере. "Това, че хората могат да излизат без маски и да го гледат на големи екрани, е облекчение."

Що се отнася до прогнозата му? "Вярвам в съдбата", казва той. "Но мисля, че Италия трябва да играе класическата ни тактика: силна защита и контраатака, тъй като сме изправени пред добър отбор."

Мачът, разбира се, раздели лоялността сред многото англо-италиански двойки, включително Елиса Сандри, която живее в Брайтън с британския си партньор, но в момента отново е в Рим.

Наслаждавайки се на кафе със старата си приятелка Анна, тя се шегува, че е водила разгорещени дискусии по време на двубоите с английски колеги, но с партньора си, са гледали мачовете заедно и са се радвали един на друг.

"Във всеки случай това е печелившо за мен", казва тя. "Обичам атмосферата тук, когато играе Италия. Всички се събират, има много наздравици, прегръдки, създават се нови приятелства. Мисля, че Англия може да спечели ... но ако се стигне до дузпи - няма!"

Пазарувайки домати на близкия пазар, Моросина Зорзи има други притеснения.

"Основното, за което се притеснявам, е, че сватбата на сина ми е в деня на мача", казва тя. "Той не иска голям екран в залата, така че гостите ще го гледат на телефоните си - и съм сигурена, че някои от тях ще си тръгнат, за да отидат и да гледат мача."

Тя признава, че не е футболен фен, но казва: "Ако Италия спечели, ще се радвам заради националния дух - въпреки че Рим ще се побърка от всички купони."

Тази горда нация е сигурна в победата над Англия в повечето отношения - плажове, храна, мода. Но за лудите по футбол италианци победата тази вечер може да е най-сладката от всички.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 2 години

Браво на Италия! Честито! На този Свят Ден и Празник ( На Светите Първовърховни Апостоли Петър и Павел) победиха италианците! Честито!

22

Анонимен

преди 2 години

''ПИЦЦА / ПИТТА'' Е ГРЪЦКА ДУМА, И ЗНАЧИ ''ВЪТРЕ В СРЕДАТА'' ИЛИ ''КЕСИЯ, ДЖОБ''.....ЮЖНИТЕ ИТАЛИАНЦИ от полисът НЕАПОЛИС (СЪЩО ГЪРЦИ) САМО ИЗМИСЛЯТ КРЪГЛАТА ТЕСТЕНА ХРАНА, НО САМАТА ДУМА Е ГРЪЦКА, а не ИТАЛИАНСКА......ДУМАТА ЗА ЖЕНСКИЯ ПОЛОВ ОРГАН, ''ПУТА'' и ''ПУТТАНА'' - РАЗПРОСТРАНЕН В ЦЯЛА ЕВРОПА, ОТНОВО ИДВА ОТ ТАЗИ СЪЩАТА ГРЪЦКА ДУМА .

21

Анонимен

преди 2 години

До It's coming hom 22Аз съм за Англия и имам предчувствие, че те ще са шампиони. Не ми харесват педантичните италианци, дето освен храната си, друго не виждат. Има толкова изискано облечени, стройни и ЕСТЕСТВЕНО красиви англичани, че италианците пред тях изглеждат като кичозно наконтени ро.ми. Go England, football's coming home.!..Харесвам и двете нации, едните с Триумф а другите - Мото Гуси! Нашенските "балканчета" пасти да рупат!:)))))))

fallback