Снимка: БГНЕС
fallback

Новите спортни екипи на украинските футболни национали с карта, включваща анексирания от Русия Крим, предизвика остри реакции в Русия, предаде Би Би Си.

Украйна показа екипите на футболистите си за Евро 2020, украсени с картата на страната в бяло, включваща Кримския полуостров и надпис "Слава на Украйна!"

Русия анексира полуостров Крим от Украйна през 2014 г. и го смята за част от своята територия – нещо, което се отхвърля от международната общност.

Лозунгът "Слава на Украйна!" беше скандиран от протестиращите, които принудиха про-руският президент Виктор Янукович да подаде оставка.

"Ние вярваме, че картата на Украйна ще даде сила на играчите ни, защото те ще се борят за всички украинци", каза треньорът на украинския отбор, цитиран от БНР.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова разкритикува остро новите спортни екипи на украинските футболисти, като заяви, че футболният отбор е "прикрепил към територията на Украйна руския Крим", създавайки "илюзията за нещо невъзможно".

Всички новини преди старта на Евро 2020 четете в Gol.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Анонимен

преди 2 години

Братя украинци, правите се на интересни. Нищо няма да ви помогне да си върнете Крим.

27

Кое на кой е

преди 2 години

Историята винаги се е пишела от силния . Силният е можел да променя дори етническия състав на населението и да си играе с териториите. Паметта е нещото което може да противостои , но е относителна. Погледнете само силните за последните столетия: Великобритания, САЩ, Франция, Русия ..... Те тотално измениха географската карта

26

юбералес

преди 2 години

Какъв ужас. А химна си ще могат ли да пеят или и това ще оскърби Русия

fallback