Снимка: БГНЕС

Седем души в Аржентина са разследвани за неволно убийство във връзка със смъртта на футболната легенда Диего Марадона.

Обвиняемите, които включват неврохирурга на футболиста, Леополдо Луке, неговия психиатър Агустина Косачов и психологът му Карлос Диас, са заплашени от между 8 и 25 години затвор, ако бъдат обвинени и осъдени, според ESPN.

Новият фокус на разследването се основава на констатации от експертен съвет за смъртта на Марадона от инфаркт миналия ноември на 60-годишна възраст, съобщи източник от прокуратурата на Сан Исидро, която ръководи разследването.

В този доклад се стига до заключението, че Марадона е получил неадекватни медицински грижи и е бил оставен на съдбата си за "продължителен, агонизиращ период" преди смъртта му, която дошла седмици след като е претърпял мозъчна операция заради кръвен съсирек. Отделен източник добавя: "След толкова много несправедливости случаят се завъртя в пълен кръг."

Обвиняемите не могат да напускат страната и ще бъдат разпитани от разследващите съдии между 31 май и 14 юни. След това съдиите ще решат дали да бъдат повдигнати обвинения.

Съдебното производство беше предизвикано от жалба, подадена от две от петте дъщери на Марадона срещу Луке, когото те обвиняват за влошеното състояние на баща си след мозъчната операция.

Прокурорите смятат, че смъртта на Марадона е резултат от злоупотреби или действия на лекарите му, които влошават здравословното му състояние и довеждат до смъртта му.

Прокурорите получиха поредица от съобщения и аудио записи, които показват, че медицинският екип е бил наясно, че Марадона е използвал алкохол, психиатрични лекарства и канабис през последните си месеци.

Сред заключенията от доклада медицинският съвет заяви, че "признаците на риск за живота", показани от Марадона, са игнорирани и че грижите за него през последните седмици са "пълни с недостатъци и нередности".

Делото за смъртта на Марадона се провежда заедно с дело за спорното му наследство, в което участват петте му деца, братята му и Матиас Морла, бившият му адвокат.

Марадона се смята за един от двамата най-великите играчи в историята на футбола и е идол за милиони аржентинци.

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 1 година

МАРАДОНА Най- голямата футболна легенда и артист на терена.

8

споко

преди 1 година

Стоичков е номер 8.

7

Анонимен

преди 1 година

Преди около 20 години (не ми се проверява в Гугъл) го показаха в Куба --- напълно затлъстял, не можеше да ходи. Още тогава му спасиха живота точно в Куба и беше ясно, че няма да го бъде. След това, на световното в Русия припадна докато гледаше мача или нещо подобно. Със сигурност е бил уникален футболист, но пък в интелектуално и социално ниво никак го нямаше, мир на Душата му. Не знам защо е този цирк с лекарите сега, същата работа беше с Майкъл Джексън, Принс и Уитни Хюстън и т.н.