fallback
Висшата лига стартира с цял месец по-късно от обичайното, но какво предястие само ни поднесе английският футбол преди първата пауза. Първите четири кръга на Премиър лийг се превърнаха в истински голов фестивал, като за 38 мача бяха реализирани цели 144 попадения. Изумителна резултатност – това прави средно по 3,8 гола на мач! Футболът на Албиона действително предложи незабравимо зрелище на почитателите на играта, а по-впечатляващи дори от спектаклите бяха колосалните поражения на фаворитите на Острова.
 
Първо катастрофира Манчестър Сити. Отборът, който спечели най-много титли през изминалото десетилетие във Висшата лига (4), беше разгромен на свой терен от Уулвърхемптън с 5:2. Съседите на “гражданите” се смяха, но на свой ред станаха за посмешище в следващия кръг. “Червените дяволи” понесоха 6 “шамара” от бившия си мениджър Жозе Моуриньо, а Тотнъм спечели с 6:1 на “Олд Трафорд”. И докато привържениците на историческия враг №1 на Манчестър Юнайтед – Ливърпул, се надпреварваха да измислят meme-та с шеги за тима на Солскяр, техният тим стана за резил. Мърсисайдци бяха разгромени със 7:2 от Астън Вила в последния мач преди октомврийското прекъсване.
 
Класирането при настъпване на тази пауза също беше повече от любопитно. Евертън застана на върха с пълен актив от 12 точки след 4 изиграни мача. Вила също беше без загубена точка, но с 9, тъй като в първия кръг почива. Единственият тим в четворката на този етап, който минава за гранд, е Арсенал.
 
Но дали шампионатът ще продължи да се развива по този щур сценарий, който безспорно се харесва на голяма част от феновете. Ливърпул, Манчестър Сити и Манчестър Юнайтед все така са фаворити според bwin, като конфузните резултати от първите кръгове могат да се приемат по-скоро за куриоз, отколкото като предупреждение за бъдещ колапс на някой (или всеки) от тези клубове. Мърсисайдци и “гражданите” отново се очертават като основни конкуренти за титлата, “червените дяволи” може би също ще се намесят в спора, след като бяха най-активни в последния ден на летния трансферен прозорец.

Ще продължат ли да валят голове?

Това е по-вероятно да се запази като тенденция, макар че е почти неизбежно средната резултатност да започне да спада. Запалянковците наистина изпитваха наслада от спектакли с по седем, осем или дори девет гола, но всекиму е ясно, че те няма как да се превърнат в ежедневие. Без съмнение обаче Висшата лига предлага най-атрактивния си футболен продукт от много години насам и нищо чудно резултатните мачове да продължат да присъстват или да преобладават във всеки кръг.
 
Но с напредване на сезона се увеличава и залогът, а това променя и манталитета на отборите. Те започват да мислят повече за своята сигурност и предприемат по-малко рискове. Освен това е доказано, че с настъпване на по-студеното време се наблюдава и спад в резултатността, като това обикновено се отнася не само за Англия, но и за повечето първенства в Северна Европа. Но феновете са сигурни, че и този път за Коледа ще получат за подарък любимите си футболни зрелища.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback