Снимки: Reuters
fallback

Между това да отказва да признае сина си, пристрастяването към кокаина и приятелството на мафията, Диего Марадона някак намира време да стане и един от най-великите футболисти в света. През седемте години в Наполи той успява да превърне отбора в шампион на Италия два пъти, печели Световното с Аржентира и почти успява да защити купата на следващото първенство.

"Златното момче“ събира златни обувки все едно са играчки. За италианците и аржентинците Марадона се превръща в Бог.

Но историята знае, че или умираш като герой или живееш достатъчно дълго, за да се видиш като злодей. И такъв е случая с Диего – личният му живот извън игрището е шумен, скандален, превръща го в лошия герой. След десетилетия на мълчание Марадона най-накрая получи шанс да проговори.

На фестивала в Кан тази година спечелилият Оскар режисьор Асиф Кападия, представи своя документален филм за легендата. Лентата представя футболиста като хладнокръвен човек, който все още се бори за мир след като е живял живота си безразсъдно.

"Кападия е получил признания, която аз не съм чувал, а го следвам от 30 години“, казва близкият приятел на Марадона и биограф Даниел Аркъки пред CNN.

Когато се ражда през 1960 година, Диего е просто "малко черно хлапе от бедняшкия квартал“ по думите на бившия му фитнес треньор Фернандо Синьорини.

Марадона признава, че футболът спасява живота му. През 1982 година отива в "Барселона“ с рекорден трансфер, но болест и контузия го изваждат от строя за следващите два сезона. Освен "Неаполи“, никой друг не иска да го купи. Както гласи заглавието на един вестник: "Най-бедния град в Италия купува най-скъпия играч в света“.

Така, Марадона се озовава в Италия. "Не бях светец“, казва той. Неговата любовница Кристина Синагра е в напреднала бременност, когато бляскавата кариера на Диего излита след световното в Мексико през 1986 година. До 2003 г. той отказва да признае бащинството на сина си.

Кападия показва и как Марадона е започнал своята връзка с неаполитанската мафия "Камора“. Пред CNN говорители на футболиста отбелязват, че Диего не е имал нищо общо с мафията, а снимките, на които той седи с огромна усмивка редом до най-видните босове от мафията, са направени в момент, в който Марадона е бил най-недосегаемия човек в Италия. Най-богатото семейство в Италия искало снимка с легендата и за това го поканило на парти за рожден ден. Пристрастеният към алкохола и наркотиците спортист, разбира се, се отзовал на поканата.

"Една линия и все едно бях супермен“, спомня си Марадона за първия път, в който е пробвал кокаин, докато още играе за Барселона. Докато е в Наполи купоните му продължават от неделя до сряда. Диего разказва, как се е прибирал и се е криел в банята, за да не го виждат непълнолетните му дъщери.

"Луцифер живее в Неапол“, така вестниците описват момента, в който сърцата на италианците са разбити от гола, който Марадона вкарва в полза на Аржентина по време на Световното през 1990 г. Някои ултраси все още са разстроени. След като наркотици са открити у него, следва 15-месечна забрана легендата да играе футбол. Макар че кариерата му все още не е приключила, той така и не възвръща старата си форма на терена.

"Никой не можеше да му помогне“, казва един от интервюираните за филма. В края на разговора си с Марадона, Кападия признава, че е започнал да задава трудни, тежки въпроси. Футболистът се опитвал да увърта, да отговаря съвсем други неща, ала накрая казал: "Поне имаш смелостта да ме питаш тези неща очи в очи, а не като останалите журналисти, които го правят докато не гледам.“

Марадона все още не е виждал пълния документален филм. Когато режисьорът е попитан, дали според него Диего е вече "в мир със себе си“, Кападия отговаря: "Надявам се“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Анонимен

преди 4 години

Като гледам е намерил много ,,мир''.Във вид на секс и рокендрол.Че не е лошо.Тоя кеф даже и библейския Бог го одобрява за евреите.

28

класация

преди 4 години

Най-добрите футболисти1 Кройф, Пеле, Марадона2 Джордж Бест, Бекенбауер, Гаринча, Еузебио3 Ван Бастен, Зико, Зидан, Платини4, Роналдо феномена, Джани Ривера, Роберто Баджо5 Роналдиньо, Боби Мур, Бергкамп6 Кр. Роналдо, Месии т.н.

27

Анонимен

преди 4 години

Марадона правеше играчите около себе си много по-добри.Той беше фундаментален играч за своите отбори.Неимоверен лидер на терена.Сам решаваше най-важните мачове.Гледам футбол от 40 години,светът не е виждал друг такъв играч.Бил наркоман,алкохолик?Сигурно.Само че за изкуството и индустрията Футбол важно е какъв играч е бил.Той генерира огромен интерес в играта и я направи най-гледания спорт.Гений.Важно е Ал Пачино и Де Ниро какви филми са оставили след себе си.А какви са като хора никой не знае

fallback