Ленарт Йохансон. Снимка: архив, БТА
fallback

Ленарт Йохансон, архитект на най-престижния клубен турнир Шампионска лига по време на 17-годишния си период като президент на Европейската футболна асоциация (УЕФА), почина на 89 години след кратко боледуване.

"Ленарт Йохансон е най-добрият футболен лидер за всички времена. Никой друг швед не е имал такова влияние в историята на тази игра. Той бе дълбоко уважаван като президент на УЕФА и вицепрезидент на ФИФА, а неговите качества на лидер са признати навсякъде по света", заяви президентът на шведската федерация Карл-Ерик Нилсон.

Йохансон ръководеше УЕФА между 1990-а и 2007-а година, когато беше победен в изборите от френската легенда Мишел Платини. Шведът беше кандидат и за президентския пост на ФИФА през 1998-а, когато загуби вота срещу Сеп Блатер.

Йохансон реформира европейския футбол с радикалната трансформация на КЕШ в Шампионска лига през 1992-а година, когато и отборите след първо място във вътрешните първенства получиха шанс да се състезават за трофея.

Спортни новини четете на Gol.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Цецо

преди 4 години

До Ти да видиш 1Хареса ми коментара ти, наистина този турнир го опорочиха и комерсиализираха тотално! Лека му пръст на човека, но не мога да го приема като най-големия футболен лидер! По-скоро ще го запомня с промени, съсипали магията на футбола...

7

Анонимен

преди 4 години

Тоя мафиот организираше съдийски тесли срещу нас по време на мачовете с Швеция. То не беха дузпи, голове от засади, пусната шведска груба игра...С Пеневата чета не можехме да ги бием заедно със съдиите а сега с децата от чалготеките им направихме 3-2 ама Лени вече почти не пееше в хора.Следващия мач - 4-1 за нас.

6

Анонимен

преди 4 години

Ей, ама моля ви се! Такива новини ги давайте полеко-леко. Ми така де! Да имам време да си го преместя.

fallback