Снимки: Reuters

Мохамед Салах не само помогна да се сбъдне чудото на "Ливърпул“ в Шампионска лига, но и самостоятелно е допринесъл за спада на езика на омраза към мюсюлманите.

Според ново проучване на университета в Станфорд, след като Салах се присъединява към футболния отбор през 2017 година, престъпленията заради расова омраза са спаднали с 18,9%.

При нито един друг вид обида или нападение не се наблюдава подобен спад.

Салах е допринесъл и за спада наполовина на постовете в Twitter от фенове на "Ливърпул“ с омразни текстове срещу мюсюлманите. Изследвайки 15 милиона туита на футболни фенове, 8060 от които на Мърсисайдци, експертите стигат до заключението, че "възходът на Салах в отбора е довело до спад на престъпленията от омраза в дома на футболния отбор "Ливърпул“. Много малко мюсюлмани във Великобритания са били толкова откровени за своята идентичност и са толкова харесвани, колкото Салах.“

26-годишният футболист бе определен от списание Times като един от най-влиятелните хора за 2019 година. Той е модел за подражание не само в родината си, Египет, но и за целия Арабски свят.

Мениджърът на "Ливърпул“ Юрген Клоп също е доволен от заключението: "Много съм горд от това, защото ние, хората във футбола, се появяваме по телевизията и вестниците често, но не казваме много умни неща. Но Мо е много умен човек и неговата роля изключително влиятелна. Той каза някои много добри неща и се надявам да е накарал хората да помислят. В момента за света е много важно да има хора като Мохамед.“

Четиригодишната дъщеря на Салах също се превърна в звезда. Миналия месец, когато футболистите напускаха Анфилд след решителния мач с "Барселона“ тя взе топката и започна да я рита от наказателното поле към вратата, отбелязвайки гол, а Мърсисайдци отговориха с оглушителен вик.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase