снимка: Ройтерс
fallback

Акциите на Ювентус се сринаха с 24%, след като италианският отбор бе отстранен от европейското елитно клубно състезание Шампионска лига от считания за аутсайдер Аякс във вторник. Акциите на клуба от Амстердам пък поскъпнаха, предава Bloomberg.

Ювентус, чиито акции загубиха около 400 млн. евро (453 милиона долара) от пазарната си капитализация до най-ниските си нива, поскъпнаха в двадесет и осмата минута благодарение на гола на 34-годишния Кристияно Роналдо, петкратен носител на приза Ballon d’Or.

Младежите на Аякс обаче надделяха с два гола на играчи от младежката академия - 21-годишният Дони ван де Беек и 19-годишният Матийс де Лихт, които изпратиха клуба в първия му полуфинал на Шампионската лига от 1997 г. насам.

Сега Аякс има шанса да увеличи годишните си приходи с повече от една трета. Достигането до полуфиналите гарантира на тима приходи от 12 милиона евро (13,6 милиона долара) от наградния фонд, а още 19 милиона евро потенциално може да бъдат добавени, ако отборът продължи напред. Сумата е без в нея да се включват приходи от продажбата на билети и приходите от мърчандайзинг, както и по-големия ливъридж от рекламните спонсори за клуб, спечелил си място в последния етап на надпреварата. Аякс отчете приходи от около 92 милиона евро през 2018 г., според данни, събрани от Bloomberg.

За Ювентус това бе сериозен провал - за отбора, подкрепян от семейството на милиардера Аниели, чиято покупка на Роналдо през миналата година се разглеждаше отчасти като резултат от желанието да се спечели надпреварата. За първи път от девет години в полуфинала на Шампионската лига няма играе португалската суперзвезда, показват данни на статистическия сайт Opta.

Целия анализ четете в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

MG

преди 5 години

Без Гейя , Ювентус играеше полуфинали и финали до скоро, с него стигна само до четвъртфинал , няма какво друго да кажа , всеки да прецени на кой е вината😂😂😂😂

13

Анонимен

преди 5 години

До ПораПоре,Забрави и купената титла на Еврото! Където един среден отбор ги направи шампиони. За протокола по скоро не го понасям, но е отличен футболист!Направо си смешен...

12

Готино

преди 5 години

Респект за Аякс,това беше 1750-ия им пореден мач с юноша в състава им!

fallback