Снимка: Reuters

Фатални грешки при излитането може би стоят зад катастрофата на самолета, в който пътува футболистът Емилиано Сала. Журналистът Кристиан Мартин публикува нови снимки на машината, както и плана за полета.

Още по темата

Според доклада на отдела за разследване на авиационни произшествия всичко започва с проблеми с регистрацията на самолета. Пилотът попълнил лицензионния му номер неправилно. А други документи показват, че Дейвид Ибстън не е имал право да вози пътници или да лети през нощта. Това обаче далеч не са най-големите проблеми.

Според Мартин, Ибстън така и не е използвал уредите на самолета, когато е преминавал през облаците, които са ключови за тези атмосферни условия. Вместо това, той е разчитал само на ръчното управление.

Още по време на издирването на самолета стана ясно, че пилотът "не е особено добър с използването на уредите за летене в машината". Признанието прави самият той в профила си в социалната мрежа Facebook.

Точно когато самолетът на Сала прелита над Ла Манша, облаците са ужасно гъсти. За да лети без да използва автопилота, Ибстън е трябвало да вижда земята. Атмосферните условия обаче не позволяват. Това означава, че въпреки неблагоприятните атмосферни условия, той не се е доверил на техниката и най-вече на приборите за ориентация.

Освен това, Дейвид Ибстън се отклонил от предварително одобрения план за полета. Той бил на непълен работен ден. Въпреки грешките си, все пак се опитал да предотврати трагедията, но за жалост не успял. 

Данните от дослада на разследващите британски служби показват, че самолетът е паднал от стотици метри в рамките на 20 секунди. Преди това се преобръща на 180 градуса. Машината е намерена на 30 метра от последното място, където я засичат радарите. Разцепена е на три места.

Тялото на Сала бе намерено седмици след разбиването на самолета във водите на Ла Манша. Останките на пилота Дейвид Ибътсън, чието тяло все се издирват благодарение на частна акция, която семейството му  предприема.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase