Снимка: Reuters

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев отговори на журналистически въпроси по актуални теми веднага след откриването на 70-ото издание на международния боксов турнир за Купа "Странджа".

Ето какво коментира министър Кралев:
 
За подновяването на футболното първенство и съдийските грешки:
 
Надявам се съдийските грешки да бъдат по-малко. През последната година много критикувах реферите. Това не беше случайно, тъй като допуснаха малко повече фрапиращи грешки от нормалното. Виждаме, че все повече и футболните ръководители, и цялата общественост се насочва към това, че системата VAR е абсолютно необходима. До две години тя да бъде въведена в България. Не само защото такива ще бъдат изискванията на УЕФА и ФИФА, но и защото смятам, че това ще помогне да бъде намален натискът срещу съдиите. Мисля, че когато всичко се вижда ясно на екрана и може да се проследи всяка спорна ситуация, никой няма да си позволи грешни отсъждания. Виждаме, че още преди да започне шампионатът има много приказки и обстановката се нагнетява. Реферите трябва да знаят, че съдбата на спорта зависи от тях. Ако хората виждат умишлени грешки, няма да идват на стадионите, няма да водят децата си, няма да ги карат да тренират футбол. Защото никой няма да иска детето му да попадне в една система, в която има поръчково съдийство. Това е най-елементарното нещо. Да не говорим, че е ставало въпрос и за много пари - кой ще бъде шампион, кой ще изпадне, кой ще влезе в евротурнирите. Ако бъдем честни, винаги има натиск от страна на клубовете, на медиите, на феновете. По време на награждаването на най-добрите съдии, пожелах на реферите да стоят по-мъжки и по-отговорно. Мисля, че ако го сторят, няма да има проблем.
 
Иначе, според мен първенството се провежда по една много успешна формула, която гарантира феърплей до последните кръгове. Всеки има интерес да играе, всеки може да изпадне или да влезе в зона Европа. Така че очаквам да има повече публика и хората да се забавляват от това, което се случва на терена.
 
Относно критиките към въвеждането на системата VAR:
 
Във футбола всеки има право на мнение. Винаги е имало хора, които са били привърженици на старото, на статуквото, и хора, които са привърженици на новото. Целият свят признава, че VAR намалява възможността за съдийски грешки. VAR дава справедливост! Това е най-важното. Защото това е ролята на реферите - да дават справедливост на терена. Когато те не могат да я гарантират, защо да не въведем технология, която да им помогне? Още повече, че тя ще бъде задължителна. Тук не става въпрос дали някой от президентите на футболните клубове го иска. Това ще стане задължително изискване от ФИФА и УЕФА. Подобни изисквания ще има и за стадионите, на които отборите ще играят мачове в евротурнирите. Това е неизбежно. Големият въпрос е дали системата да бъде закупена или да бъде взета под наем, защото нещата са много динамични. Още сме в началото и никой не знае как ще се изменят технологиите, как ще се изменят изискванията на УЕФА. Така че в един момент, ако си направил инвестиция да закупиш техниката, след 5 години може да се окаже, че тя вече е неадекватна. Водил съм разговори по темата. Например колегите от Гърция са наели системата за 10 години в първа и втора дивизия. Те предпочитат този вариант, който е по-сигурен от гледна точка на инвестицията. Има много варианти, така че да не бързаме. Разбира се, държавата ще се опита да помогне. Мисля, че няма как да не ползваме технологиите, които са само в помощ на съдиите и справедливостта. Това е в интерес на всички - и на футболисти, и на собственици на клубове, и най-вече на феновете.
 
Какво още каза Красен Кралев за построяването на нов национален стадион и за промените в Левски, четете в материала на Gol.bg!

Коментари Напиши коментар

6

Discovery

преди 3 месеца

До 5:
Ти луд ли си... стриктни правила във футбола няма как да има, тъй като самото естество на играта е такова, че на терена има 22ма души, които постоянно са в контакт по между си и топката и няма как да наложиш стриктни правила. Няма как да свириш дузпа, ако ръката ти е пред корема или слабините и топката те удари там и да свириш дузпа... няма как да стане. ВАР си е достатъчен за момента...

5

Анонимен

преди 3 месеца

Това означава, че правилата във футбула уклончиви, точно с цел интерпретации. Ако се поизчистят от глупостите може и да стане нещо. И както в тениса се вижда точно дали е закачила линията и тука ако се въведат стриктни правила, примерно,ако в наказателното поле докосне ръка- дуспа. Ама няма от близко било, ама долепена до тялото била, ама нямало умисъл. И съдията като види докосване на ръка на ВАР, просто няма да има друг избор. Това се отнся и засади и за други глупости...кой влияел пък кой не.

4

Discovery

преди 3 месеца

До 1:
Е в тениса пак решава съдията бе шефе... гледа и решава, да не би некъв изкуствен интелект да го решава тва. При футбола е по-сложно, щото не е въпрос само дали топката е минала неква си линия, а става въпрос за доста спорни ситуации в наказателното, засади и т.н... и т.н... където ситуацията е 50/50 хем да отсъдиш, хем да не отсъдиш...