Снимка: Reuters

Щастлива развръзка за футболиста Хаким ал Арайби, който беше арестуван в Банкок през ноември по време на собствения си меден месец. Той ще бъде пуснат на свобода и ще се върне обратно в Австралия.

Футболистът избяга от родния си Бахрейн и получи убежище в Австралия, където изгради нов живот. Хаким е част от футболния клуб в Мелбърн Pascoe Vale. Сагата се завърта още през 2012 година, когато след граждански протест срещу кралското семейство по време на Арабската пролет, Хаким е арестуван.

След като го освобождават под гаранция, през 2014 спортистът решава да избяга в Австралия, където да потърси политическо убежище. Получава статут на бежанец през 2017 година.

Още по темата

По време на медения си месец в тайландската столица, Хаким е задържан от властите. Датата е 27 ноември 2018 година. Причината за ареста е искане от страна на бахрейнските власти към Интерпол за международно издирване. Тогава от организацията допускат грешка, тъй като според техните правила хора, получили политическо убежище в друга страна, не могат да бъдат издирвани международно и такова искане се приема за неоснователно. Интерпол, обаче, се съгласяват и това довежда до ареста на Хаким в Тайланд.

Следва кошмарът, в който спортистът е зад решетките и го заплашва екстрадиция. Намесва се правителството на Австралия, намесва се ФИФА, намесват се и съотборници на Хаким, които настояват Хаким ал Арайби да бъде пуснат. В кампанията се включват и футболни знаменитости като Дрогба.

От Тайланд настояха Хеким да представи цялата нужна документация за своето освобождаване до 8 февруари и удължиха задържането му с 60 дни. Официален говорител на властите съобщи пред BBC, че тази сутрин Бахрейн е оттеглила искането си за екстрадиция на Хаким.

Сега предстои младата футболна надежда да се върне обратно в Австралия при съпругата си и да продължи кариерата си. Ужасът на тайландския затвор и истинската опасност мъжът да бъде върнат в Бахрейн, където вероятно ще бъде измъчван, а впоследствие и убит, приключи.

Коментари Напиши коментар

11

Каракачанов

преди 1 година

Знаете ли колко има натикани из затворите ,за да изкупуват греховете на някой богаташи,натопени ,нагласени,или платени.Пък на нашата полиция им трябва само някой набеден и преключват случая .Имаше една песен -За милиони няма закони, за кокошка няма прошка!

10

ШибиРиби

преди 1 година

Ако си беше кротувал сега щеше да ходи на почивка в Монте Карло с дванайсе чифта цuцu и да го обслужват денонощно, а не да гние по тайландските зандани с плъхове и *** и пранги на краката. Бееей бой бейййй кютек

9

Анонимен

преди 1 година

До 1. Няма как да внесат демокрация в Бахрейн щото краля е брадчет на Саудитският крал. Саудите и Бахрейн са едно и също. Ако рекат да внесат демокрация в Бахрейн това означава че и в Саудитска Арабия трябва да я внесат. Няма как да се получи те не се шият по този параграф. Това не е Мутроландия да я шият със счупената игла.