Общ преглед

На днешния последен ден от месец октомври рожден ден празнува един от най-емблематичните футболисти от края на 80-те и началото на 90-те години на XX век – Марко ван Бастен. Роден през 1964 година в Утрехт, Холандия, той започва професионалната си кариера през 1981 година в Аякс Амстердам.

В своята кариера той играе за холандския гранд в периода 1981-87 година и в Милан в периода 1987-1995 година. Той прекратява официално своята кариера едва на 31 години заради постоянните проблеми с контузии в последните години от неговата кариера.

Смятан е за един от най-добрите нападатели в историята на футбола и един от най-добрите футболисти в историята на Аякс и Милан. За националния отбор на Холандия има 24 гола в 58 мача.

Ето най-важното за легендарния нападател:


Започва да тренира футбол още на 6-годишна възраст.

Той е трикратен шампион на Холандия и трикратен шампион на Италия по футбол.

Ван Бастен е печелил най-престижните индивидуални футболни награди. Той е трикратен носител на "Златната топка" и Футболист на годината на ФИФА през 1988, 1989 и 1992 г.

Носител е на "Златната обувка" за 1986 г.

Европейски шампион с Холандия през 1988 г.

През 2007 година "Sky Sports" го нарежда на първо място в класацията за най-великите спортисти, приключили кариерата си прекалено рано.

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 6 месеца

До Анонимен 8 Бъркаш церемониите отворко! Стоичков вкара топката в целта, а Уго Санчес, който стреля преди него не успя на церемонията през 1990 г., на която си поделиха Златната ОБУВКА, тъй като и двамата имаха по 38 гола!

18

Ъперкът!!!

преди 6 месеца

През 1994 година само Ромарио заслужаваше ЗТ но той е бразилец а топката се даваше само на европейци бре!Златната топка до 1995 година се даваше не за най-добър в Света а само на най-добрите европейци в Европа бре! А иначе ФИФА присъди наградата за най-добър в Света на Ромарио в нейната класация за 1994 година бре!Втори беше Роби Баджо а трети Паоло Малдини бре!А анкетата за Златната топка всъщност е само на едно частно,макар и МЕГАавторитетно списание от Франция бре!Казва се ФРАНС футбол бре!!!

17

Ъперкът!!!

преди 6 месеца

.....ценят във света на футбола бре!Срещу Швеция и Нигерия беше трагичен бре!Посочете ми един-единствен мач на националите в който той да е отбелязал РЕШИТЕЛЕН тоест ПОБЕДЕН гол бре!??Решителни голове са белязали Якимов и Гунди или ония дето го гониха от всички клубни отбори-Кощата или другия неудачник-късметлия -наркомана от Сливен бре!Дето след престоя му в Бешикташ от УЕФА му забраниха да играе повече професионално бре!Посочете ми един мач в който само джуревеца е отбелязал голове бре!!!