снимка: Ройтерс

Глобалните разходи за футболисти в тазгодишния летен трансферен прозорец са ударили рекордните 5,44 млрд. долара, съобщава BBC, позовавайки се на данни на FIFA.

182 от общо 211 асоциации членки на FIFA са участвали в прозореца, отворен от юни до септември.

Клубовете на петте големи европейски лиги формират около 77,5% от глобалните разходи, а като сума заедно те са похарчили 4,21 млрд. долара.

Английските отбори още веднъж водят пред всички останали по разходи за този периоди, похарчвайки общо 1,44 млрд. долара.

"Това бележи пето поредно лято, в което разходите им са за над 1 млрд. долара – нещо, което досега не се е случвало с нито една друга асоциация", заяви FIFA.

От октомври 2010 г. насам всички трансфери на професионални играчи между клубовете на множеството футболни асоциации трябва да бъдат осъществявани през системата International Transfer Matching System (ITMS) на FIFA.

Последните ѝ данни обаче не включват разходите за местни трансфери.

В сравнение с миналото лято разходите на големите пет футболни лиги са се увеличили с 6,6%, основно от отборите от Италия, повишили харчовете си със 74,7%, и Испания – с 42,2%.Hidden Field

"Големите пет играят все по-доминираща роля при международните трансфери, когато става въпрос за разходите", казва FIFA.

Колко международни трансфери са били осъществени по света през летния прозорец вижте в продължението на материала в Investor.bg

Коментари Напиши коментар

3

Цецо

преди 7 месеца

Това е най-голямата пералня на пари в света, какво чудно има?!?

2

Спорт

преди 8 месеца

Да се спрат - забранят ) залаганията и ще секне интересЪт!
99,9 Не заслужават заплатите си, а 88, 8 не знаят Що Е То интерес + работа или как се пише?

1

Анонимен

преди 8 месеца

Да си футболен фен означава да си една куха лейка, която налива пари в джобовете на някакви си играчи, които ритат топка. Те ония си раздават милиони всяка година и си пекат макарите по островите, а фена *** мухите и вика като гламав по стадионите. Що не вземат тия фенове да се организират и вместо да си дават парите за ритане на топка, да направят нещо за благото на всички? Щото са кухи лейки е за тва!