Снимка: БТА
fallback

Системата VAR, която стана силно дискутирана по време на Световното първенство по футбол, не променя играта, а я прави по-честна и прозрачна. Това смята президентът на ФИФА Джани Инфантино.

"С тази система никога вече няма да вкараш гол от засада", доволен коментира Инфантино пред журналистите на пресконференция. Нечестно отбелязаните голове отиват вече в миналото и това ще се отнася за всички турнири и първенства, които въвеждат използването на системата Видео-асистънт рефери (VAR).

Накрая Инфантино поздрави и създателите на техлогията. Реално цялата пресконференция се превърна в една защита на въведената VAR-система.

Инфантино, който се появи облечен в червена униформа на доброволците на Световното първенство, също така нарече завършващото в неделя първенство най-доброто Световно, провеждало се някога.

Пресконференцията на швейцарецът продължи около час, а също така по отношение на ВАР той каза, че въпреки първоначалните страхове, системата работи добре. "Това е прогрес, откъдето и да го погледнеш. Много по-добре от преди. VAR не променя футбола, но го прави по-честен и прозрачен. А също така помага на съдиите да взимат правилните решения.

С новата система правилните съдийски решения са се увеличили от 95 процента на 99.32 процента преди последните два мача, отчете шефът на световния футбол.

Анализът показва, че са разгледани 440 случая, в които от 19 явни разглеждания, в 16 се е наложило промяна на решението от грешното към правилното. В останалите три момента решението е потвърдено.

Когато говори за първенството като цяло, той уточни: От няколко години аз казвах, че това ще бъде най-доброто Световно първенство. И днес мога да потвърдя с увереност, че това е точно така.

Още новини от световното първенство по футбол четете в Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Анонимен

преди 5 години

Абе той доволен, ама барем и Чакър да я беше използвал тая система. А той нито веднъж. Не искаше ли, не му дадоха ли, що ли?

5

Пената от Мировяне

преди 5 години

И ти си един мушмурок...

4

Вуйчо Ваньо

преди 5 години

Ами прав е...единственият недостатък е, че чак сега я въвеждат.

fallback