fallback

Балканите празнуват. Поводът за тържествата стана победата на Хърватия над Англия, която я изведе на финал на Световното първенство по футбол. Секунди след победния гол, Загреб буквално бе взривен от фойерверки, факли и пиротехника, с които хърватите отпразнуваха постижението на своя отбор.

Хърватия ще спори за световната купа за първи път в историята си. Това е и първият случай, в който балкански отбор стига до финала на Мондиала.

Oще по темата

Историкът проф. Христо Матанов обаче смята, че не целите Балкани ликуват.

"Съмнявам се, че в Белград или в Албания се радват. Хърватите са една много малка нация. Те са само 4 млн. души. Съизмерими са с Уругвай, но е важно да се отбележи, че хърватите са спортна нация. Освен фантастични успехи във футбола, имат световни имена в спортната топка, тениса и други спортове", отбеляза Матанов в "България сутрин".

По думите му футболът е неизменно свързан с политиката и доста често нещата излизат извън контрол.

Бившият футболист и треньор на ЦСКА Христо Янев е категоричен - световният финал за Хърватия е огромен успех.

"Реално хърватите разполагат с футболисти от отбори като "Реал" (Мадрид), "Интер", "Ливърпул" и други. Успехът им не е случаен. Трябва да помислим върху техния успех и да вземем поука. Футболът е отражение на това какво носи една нация в себе си и как се чувства", каза пред Bulgaria ON AIR Янев.

И футболистът обаче подчерта, че когато две нации не се понасят, това определено се показва при футболен мач между националните им отбори.

Бившата звезда на Берое и ЦСКА даде прогноза, че бъдещият световен шампион ще е отборът на Франция. Проф. Матанов обаче обясни, че симпатиите му за победител са именно за "шахматистите".

Още вижте в следващото видео

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Анонимен

преди 5 години

До Анонимен 26Русофилите няма как да са за Франция.Те си бяха за Русия и сега още тъгуват....

28

Анонимен

преди 5 години

Това е най-невероятният финал който можеше да се състои. Не мразя нито едните, нито другите.

27

Анонимен

преди 5 години

До Анонимен 26Там е работата, че хърватите не са фашисти, а нормални хора!Фашистите избиха 8 000 души в Сребреница, не забравяй!Червено-*** српски фашаги, на подчинение на Мордора!

fallback