Снимка: Reuters
fallback

Битката започва! 32 страни, само един победител. Може ли обаче отсега да се предвиди кой ще вдигне световната купа в Москва на 15 юли? Футболните експертите на Би Би Си го правят. Връщат лентата назад и на базата на последните тенденции, статистика и формата на турнира пресяват 31 отбора, за да излъчат световния шампион. 

Ето възловите фактори, които в последните години водят по пътя към купата…
 
Да си водач на група
 
Откакто световното първенство премина във формат от 32 отбора през 1998 г., всички от бъдещите шампиони са били поставени като водачи на група. Последният случай, в който непоставен печели купата, е от Мондиал-86 в Мексико, когато Диего Марадона извежда Аржентина на световния връх.
 
Само с тази историческа тенденция от раз се елиминират 24 отбора и остават осем фаворита за триумф в Москва. Така извън сметките остават футболни сили като Испания, Англия и Уругвай, вече печелили световната титла.
 
А претендентите се стесняват до: Франция, Германия, Бразилия, Португалия, Аржентина, Белгия, Полша и Русия.
 
Да не си домакин
 
Русия спечели от 44-годишната традиция на световните първенства отборът домакин да бъде водач на група. Със 70-ото си място в ранглистата на ФИФА нямаше да се нареди сред осемте водача, ако мачовете не бяха на неин терен.
 
Да си домакин на световното обаче вече не е пътят към успеха, както е било някога. В първите 11 мондиала, от 1930 до 1978, световни шампион стават пет от отборите домакини. В последните 40 години обаче се случи само веднъж – с Франция през 1998 г.Ясно беше, че САЩ, Япония, Южна Корея и Южна Африка няма как да се преборят за световната купа. Футболните сили като Италия (1990 г.), Германия (2006 г.) и Бразилия (2014 г.) обаче не успяха да се възползват от домакинското си предимство. Заради тази тенденция напоследък изключваме домакина Русия.
 
С тази пресявка остават седем кандидат-шампиони: Франция, Германия, Бразилия, Португалия, Аржентина, Белгия и Полша.
 
Да имаш солидна защита
 
В ерата на световните първенства с 32 участника никой от шампионите не е допуснал повече от 4 гола за седемте си мача по пътя към трофея. Това означава солидна игра в защита.
 
Поглед към останалите седем претендента показва, че най-рехава е отбраната на Полша. Това гласи статистиката от квалификациите. Поляците са допуснали средно 1,4 гола на мач. Германия и Португалия са с 0,4, докато Белгия, Франция и Бразилия с 0,6, а Аржентина с 0,88.
 
Така с елиминирането на Полша фаворитите стават шест: Франция, Германия, Бразилия, Португалия, Аржентина и Белгия.
 
Да си от Европа
 
Досега в историята на футбола световните шампиони идват само от два континента – Европа или Южна Америка. В миналото европейците са брали доста ядове извън границите на Стария континент, преди триумфът на Испания в Южна Африка и успехът на Германия в Бразилия да поправят лошата им тенденцията.
 
Мондиалите на европейска земя почти винаги излъчват тамошен победител. От десетте турнира в Европа само един от шампионите не е европейски – през далечната 1958 г. Бразилия вдига купата на финала в Стокхолм.
 
Ако се придържаме към тази линия – трябва да изтрием Аржентина и Бразилия от потенциалните шампиони. Остават само четири: Франция, Германия, Португалия, и Белгия.
 
Да имаш най-добрия вратар
 
Може би си мислите, че голаджиите решават битката за световната купа. Само че само два пъти от 1982 г. насам шампионите излъчват носителя на Златната обувка за голмайстор на първенството – Роналдо с Бразилия през 2002 г. и Давид Вия с Испания (с още други трима) през 2010 г.
 
Световните шампиони се отличават повече със своите вратари. В предишните пет първенства на планетата четири от наградите Златна ръкавица са извоювани от стража на победителите.От карето вратари на останалите четири претендента за световната титла не е много трудно да извадим единия. Мануел Нойер (Германия), Уго Лорис (Франция) и Тибо Куртоа (Белгия) са доста по-вероятни носители на Златната ръкавица в сравнение с Руй Патрисио (Португалия).  
 
Така свеждаме потенциалните световни шампиони до три: Германия, Франция и Белгия.
 
Да имаш опит
 
Световните шампиони все повече се отличават с опитността на отбора си, тенденция която започна от 1998 г.
 
Според цифрите, при титлата на Франция отборът е съставен от играчи със средно 22,77 мача на човек. Преди четири години Германия вдига летвата до средно 42,21 мача на футболист. В този период има само покачване на цифрата – през 2002 г. Бразилия – 28,04; през 2016 Италия – 32,91; през 2010 Испания – 38,30.
 
От обявените състави за Мондиал 2018 може да се направи сметка, че французите са най-неопитни от триото. При тях играчите имат средно по 24,56 мача, доста по-малко от Германия с 43,26 и Белгия с 45,13.
 
Да не защитаваш титлата си
 
Световната купа е трудна за защита. След Бразилия на мондиалите през 1958 г. и 1962 г., никой не е успявал да спечели титлата два пъти поред. Всъщност, оттогава 13-те отбора защитаващи титлата си достигат до четвъртфиналите само в два случая.
 
Бразилия се нареди четвърти през 1974 г., само че тогава форматът бе с две групови фази и после финал. В предишните четири мондиала защитаващите купата отбори на три пъти се провалят още в групите.
 
Германия има бляскаво минало на световните първенства. В последните девет мондиала (и като ФРГ) печели два пъти купата, губи три финала и стига до два бронзови медала.
 
Само че когато германците трябва да победят в Русия, историята е срещу тях. И ето ви шампионът – Белгия ще вдигне световната купа! 
 
Освен ако, разбира се, не го направи някой друг. Което си е напълно възможно.
 
Всичко за Мондиал 2018 четете в Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 5 години

Питайте Големата Перука.Той ще ви каже.

18

weiss

преди 5 години

До ЗайоСтудът, а и Т-34, Ла-5, едни такива :-) Ама на маншафта не му трябва домакинство, той си е наред навсякъде. За Белгия всеки шампионат се пише, и все не става, може и да им е дошъл редът. Като Франция едно време, все нищо, докато не им се отпуши десетилетието...

17

тъпаци

преди 5 години

най-глупавата игра

fallback