Снимка: Reuters

Пред телевизора, с бира в ръка, стискащ палци за най-големите футболни сили. Така ще изглежда българинът в следващия месец, докато тече световното първенство по футбол в Русия.

Близо половината българи (46%) ще гледат предстоящото Световно първенство по футбол. Сходен дял (47%) декларират, че няма да го гледат. Съвсем очаквано има съществена динамика в разбивката по пол, като 80% от гледащите ще са мъже, сочат данните от проучване на изследователски център "Тренд", по поръчка на "24 часа", посветено на нагласите на българите към предстоящото Световно първенство по футбол.

15% от пълнолетните българи декларират, че ще гледат почти всички мачове от световното, а 20% заявяват, че ще следят повечето мачове.

И след като нашият национален отбор пропуска пореден голям футболен форум, българите ще подкрепят в по-голяма степен футболните отбори от европейските държави – Германия (12%), Испания (11%), Англия (9%). Едва на четвърто място по подкрепа е отбор от Южна Америка – Бразилия с 6%.

Домакините на световното първенство – Русия, пък ще бъдат подкрепяни от 5% от българите.

На въпрос кой според тях ще спечели Световното първенство, големият фаворит на нашенеца е Бундестима. 12% смятат, че Германия ще спечели, 8% смятат, че това ще е Испания, други 8% Англия и Бразилия.

Българите предпочитат в най-голяма степен да гледат мачовете от Световното първенство "вкъщи с приятели" (16%), а 13% предпочитат това да е "вкъщи със семейството". Всеки десети пък декларира, че предпочита да гледат мачовете в "заведение с приятели".

Заведението е избор в по-голяма степен на най-младите (18-29 г.), което е обяснимо с това, че това са хората с по-малко семейни задължения и по-динамичен начин на живот. 

7 % пък от анкетираните заявяват, че ще следят мачовете от Световното сами от вкъщи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase