fallback

Тази вечер е един от най-големите християнски празници – Бъдни вечер.

В народните обичаи могат да се открият различни традиции, но най-съществената е празничната трапеза, на която се събира цялото семейство. На нея трябва да има, 7, 9 или 11 ястия – нечетен брой, които да са постни.

Най-възрастният член прикадява с тамян трапезата и всички присъстващи и прочита молитва, за да прогони демоните. В голяма част от семействата и домашните любимци са прикадявани, за техен ужас.

След приключване на вечерята, трапезата се оставя неприбрана, а в полунощ настъпва любимият момент на мнозина – раздаване на подаръци.

Но как празнуват българските футболисти и треньори Бъдни вечер и Нова година? Спазват ли традициите? Gol.bg се свърза с част от тях, за да даде отговор на този въпрос.

 "Аз съм традиционалист и празниците ни минават както повелява нашата традиция", каза легендата на Литекс Витомир Вутов. "На Бъдни вечер сме при родителите на съпругата ми на постни ястия и греяна ракийка, а на Коледа при моите родители на малко по фриволни ястия и питиета, като разбира се се разменят и подаръци", добави бившият вратар, след което каза как ще посрещне и 2017 г.

 "Модните тенденции и тази година няма да спазваме и ще посрещнем Новата година с приятели в ресторант в Ловеч, ще се запасим с арсенал от фойерверки и баница с късмети, в които задължително трябва да присъства освен здраве и нова година да ни донесе отново отбор в професионалния футбол...На всички от сърце пожелавам здраве през 2017 г. и само положителни емоции с любимата игра", добави още Вутов.

Защитникът на Левски Виктор Генов също ще посрещне празниците си със семейството, а треньорът на сензацията в Първа лига – Веселин Великов, на Коледа ще бъде при семейството на приятелката му Зорница Костова (баскетболиста), а на Нова година ще посети ски курорт. "На Бъдни вечер ще съм с брат ми и е сестра ми при родителите ни в Елена, на 25 декември ще заколим и прасенце", каза младият треньор.

И при Христо Йовов положението няма да е по-различно. "Спазваме всички традиции. Има нечетен брой ястия, някои от членовете на семейството спазват всички пости, други само на Бъдни вечер. Подаръците си разменяме след вечерята, защото децата нямат търпение и не могат да издържат до полунощ", каза легендата на Левски.

Как ще празнуват хора като Александър Томаш , Стойчо Стоев, Валентин Илиев, който е един от най-набожните хора в българския футбол, Венцеслав Стефанов, Емил Данчев, Илиан Илиев и др., прочетете в материала на Gol.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Анонимен

преди 7 години

От такива статии никой не се интересува.

fallback