fallback

В сряда сутринта след кратко боледуване на 86-годишна възраст почина легендарният  треньор на Италия Феручо Валкареджи. Той е единственият селекционер на Скуадра адзура печелил европейската титла.

Валкареджи е роден в Триест на 12 февурари 1919 година. Започва футболната си кариера в Триестина през 1938 година преди да премине две години по-късно във Фиорентина. Като играч има 261 мача в Серия А, в които е отбелязал 44 гола.

В треньорската си кариера е бил начело на Прато, Аталанта, Фиорентина, преди да оглави националния отбор заедно с митичния Хеленио Херера с когото ръководи четири мача. След това Валкареджи поема самостоятелно Италия. С адзурите има 27 победи, 21 равни и 6 загуби. През 1968 година Валкареджи печели европейската титла и става единственият  италиански  треньор шампион на стария континент.

Две години по-късно на световното в Мексико Италия достигна до финала, където губи от Бразилия с 1:4. Това първенство ще се запомни с драматичния полуфинал в който Италия победи Германия с 4:3 след продължения.

"Италия от времето на Феручое най-обичания национален отбор в нашата история", обяви легендата Луиджи Рива, който игра в отбора на Валкареджи.

 "Футболът загуби един от големите си символи. За нас това е огромна загуба. Никога няма да забравя двете световни първенства, на които участвах под негово ръководство. Това са най-хубавите ми спомени като футболист", заяви легендата Роберто Бонинсеня.

Погребението ще е в петък сутринта във Флоренция. Поклонението пред останките на Валкареджи ще бъде в спортния център Коверчано, където се подготвя националния отбор преди мачовете си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback