Мишо Шамара. Снимка: Булфото

С цветист език и вярващ в социализма Мишо Шамара обясни, че предпочита да кара такси и да има нормален живот, отколкото да е подкупен с 4 милиарда. Непосредствено след излизането си от VIP Brother рапърът сподели първите си впечатления след голямата изолация пред Dnes.bg.

Излизайки от предаването, обяви, че ситуацията в България може да те накара да емигрираш. Как виждаш сегашното положение и студентските протести?

Показаха ми много пресилено сегашното положение. Това, което видях, е, че са се събрали няколко човечета. Тяхно право е, нека протестират. Аз пък съм от другите, които са гласували това правителство да е на власт. В демокрацията, като има избори, всеки гласува. А иначе тези хора нека протестират и показват недостатъците на сегашното управление. Важното е в никакъв случай то да не пада от власт, защото и на малките деца им е ясно, че падне ли Орешарски, президентът Плевнелиев назначава кабинет. А той е кукла на конци на Бойко Борисов. Не искам отново диктатор на власт. Естествено, че при нови избори той ще даде огромен ресурс за създаване на някаква дясна коалиция, която да прескочи 4-те процента и да му стане патерица.

И така може отново да вземе властта и да се самозапалват хора. Не съм комунистически демон. Все пак не съм виновен, че десните се държат като диктатори и недемократи. Не съм виновен, че Иван Костов беше тежък лидер или че Бойко Борисов е същият и нямаше демокрация в техните партии. Те управляват феодално с политически претенции. БСП имат пленуми и може да се върви нагоре. Сигурно имат зависимости от някакви политически кръгове, но то и Барак Обама ги има. Така че, ако някой иска да свали правителството на Орешарски, да свали първо президента, за да изолираме Бойко от властта. Тогава и аз ще застана зад протестиращите.

Голяма част от студентите са били на протестите и срещу Борисов...

Ако караш в малък град с 200 км в час и убиеш няколко деца до детска градина и кажеш: "Не исках, но понеже съм тъп и карам с висока скорост"... Тогава по-малко вина ли ще имаш? Детска наивност е да кажеш, че ако Орешарски падне, няма да дойде ненормален диктатор.

Как един рапър се включи в политиката?

Просто си казах мнението. Явно е доста интересно, защото всички медии ме цитираха. Аз съм един от лидерите на февруарските бунтове. Застанах преди Волен Сидеров и TV7 срещу Бойко и нямах никаква подкрепа. Минал съм през доста тежки моменти. Убеден съм, че за да я има демокрацията, първият етап е да махнем президента, който е тотална марионетка и в негови ръце са някои от службите за сигурност, включително и армията, а това е изключително опасно. Другият момент е Бойко да влезе в затвора. Всички чухме записа му с Кокинов. Чухме за голямото престъпление по служба, записа с Ваньо Танов. Това само ние го знаем, а какво ли още знае прокуратурата.

Повече рапър или повече политик ще си оттук насетне?

Като рапър не бих се натрапвал на обществото. Ако някой харесва музиката ми, чудесно, но не досаждам. В телевизиите така или иначе има неписано правило да не ми въртят парчетата. Що се отнася до политиката – не знам дали имам потенциала да се занимавам с нея. Да не навредя с моите опити на ситуацията. Предпочитам да карам някъде такси и да живея нормален живот, отколкото да бъда мишка с 4 милиарда. Не знам дали имам потенциал за политик и не знам дали ще издържа на изкушенията, които предлага политиката. Мисля, че съм достатъчно пораснал и видял да мога да издържа, но все пак дяволът има много лица и може да те подхлъзне по някакъв начин. Важно е да не вредя на обществото.

Може ли един рапър да е социалист?

Щом Джон Ленън е бил, щом Пинк Флойд са комунисти по убеждение, защо не. Аз не съм комунист, по-скоро съм социално насочен. Социалист съм във формата на социализма, която съществува в Швеция, Канада, Нова Зеландия, Великобритания. Това е, което виждам. В една европейска България мисля, че социализмът трябва да надделява, защото това е грижата за доброто, бедните и слабите. Социализмът е демокрация, защитава християнските ценности. В БСП не членувам. Има много обвързаности там, но факт е, че лидерът на партията е лидер на ПЕС и няма нищо общо с комунизма.

Как стана част от VIP Brother?

Беше много интересно. Поканиха ме да участвам в „Къртицата” и в същия ден ми направиха много по-добро предложение от VIP Brother. Естествено приех. Това си е причина, имам нужда от пари да си нахраня семейството, да си върна борчовете, които съм натрупал.

Музикант къща не храни, така ли?

Аз добре се справях, допреди mp3-ките да съсипят всичко, но винаги съм намирал начин да се справям. Изхарчил съм милиони, но не съм станал милионер.

Очакваше ли, че ти ще излезеш?

Не, но не се и трогнах. Хубаво е да излезеш малко преди финала, защото който остане – се превръща в сянка на победителя. Аз знаех, че победител не мога да съм, защото съм противоречива личност.

Кой трябва да спечели? Може ли да е противникът ти Пламен, който е с най-висок рейтинг?

Хейтър е, нормално е да го подкрепят, но ако останат накрая само Станка и Пламен например, този човек няма никакъв шанс. Тук има сблъсък на ценностите. От една страна, е шампион, а от друга, има един, който не знае дори името на Васил Левски. Човек, който показва в прав текст как се прави предателство. Подиграва се с хората. Опитваше се да стъпи върху всеки един. Не знам какъв трябва да си, за да гласуваш за този. Същите ценности изповядва и Мира Радева, която стои зад това човекоподобно. Смее се единствено за да се смее, а не защото е смешно. Пламен е най-изкуственият човек, заедно с Мариан, който е в още по-лоша позиция, стоящ като негов подчинен.

Може ли да се каже, че предаването отразява истинските ви взаимоотношения?

Няма как да играеш два месеца. Ти си това, което си. Говорих с близките си – с майка ми, с жена ми, и те ми казаха, че съм показал това, което съм. Влязох с огромен багаж на омраза и част от него вече се е стопил, но продължавам да си нося кръста заради позициите си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase