И днес Dnes.bg ще ви срещне с интересни личности в рубриката ни У-лицата. Това са хора, правещи любопитни неща. Хора, на които не им пречат политиците и останалите, за да създадат каквото са си наумили. Лица, които ще срещнем в парка, на улицата. С две думи: Лица от улицата.
 
Венета

Венета Лимберова, част от Организационния комитет на София Прайд 2016, Председател на Младежка ЛГБТ организация "Действие". Разбира, че е част от ЛГБТИ спектъра, когато е в средата на 20-те си години. Най-трудното за нея се оказва загубата на любящата и подкрепяща я семейна среда или по-скоро трудността й да приема невъзможността на семейството да приеме случващото се с нея веднага.

"На всички ни отне доста време да се научим да проявяваме обичта си, независимо от различните очаквания, кои то имаме едни към други“, разказва тя.

София Прайд

Темата за тазгодишния прайд беше „Родители, приятели и съмишленици“ и в тази връзка получихме огромна подкрепа от нашите родители, роднини, приятели и колеги, които излезнаха по улиците на София, за да заявят подкрепата и обичта си към своите деца, роднини, приятели, колеги, както и необходимостта от промяна в законодателството и отношението на обществото към ЛГБТИ общността като цяло.

Парадира ли се със София Прайд?

Хомосексуалната или бисексуалната ориентация не представлява различна сексуална ориентация. Или, ако използваме този термин, то трябва да допълним, че е различна от преобладаващата, доминантна, хетеросексуална ориентация. Важно е да се прави това различие, за да може да се осъзнае единството между човешките същества. И да, всички човешки същества би следвало да живеем спокойно, като зачитаме многообразието, което сме. Не става въпрос за парадиране, по-скоро за неразбиране на името на самото шествие. Името на шествието София Прайд идва от английски, където се използва термина Pride Parade (парад на гордостта) или Pride Festival (фестивал на гордостта), което е проява, случващата се по цял свят, като част от движението за равни права на ЛГБТИ общността.

Движението за равни права на ЛГБТИ общността по никакъв начин не се различава от движението на суфражистките (движението за политически права на жените) от преди един век. И ако сега приемаме за даденост, че жените имат право да гласуват, следва да отбележим, че това нямаше да се случи, ако жените си стояха вкъщи и не смееха да заявят себе си и излезнат на улиците, „парадирайки“.

Трудностите на ЛГБТИ общността

Това е личен въпрос и всеки човек може да отговори сам за себе си, защото всички хора срещаме трудности или препятствия по пътя си, независимо дали сме част или не от ЛГБТИ общността. В същото време обаче тези от нас, които принадлежим към ЛГБТИ спектъра, често се оказваме в ситуации да бъдем лишени от любовта и подкрепата на семействата си, което би могло да бъде изключително травмиращо и тежко преживяване. По същия начин, когато ние създаваме семейства се оказваме в доста неловка ситуация партньорът ни да не бъде припознат като такъв, което има не само емоционални последици, но и икономически.

За трагедията в Орландо

Приемам случилото се в Орландо със съчувствие към всички участници в тази трагедия. В същото време, вярвам, че всеки от нас е отговорен лично пред себе си за емоциите, които създава и за качеството на обичта и подкрепа във взаимоотношенията, в които участва. Важно е да се научим да обичаме себе си, такива, каквито сме. Важно е, за да можем да обичаме и приемаме и другите – такива, каквито са.

За противниците на София прайд

Винаги има хора, които са недоволни от нещо или някого. Въпросът е къде са другите, които разбират, чуват и виждат случващото си, но продължават да избират мълчанието и незасягането на темата. За мен тази пасивност в момента носи по-голяма вреда, не само за ЛГБТИ общността. Липсата на адекватна политическа воля за образователни кампании в обществото и липсата на каквато и да е стратегия за законодателни промени и изборът за нечуване на исканията на ЛГБТИ общността от голяма част от медиите, обществениците и политиците създават вакуум, който бива запълнен единствено от неразбиране, а често омраза и агресия.

Исканията, които София Прайд 2016 отправя

Обществото ни има нужда от образователни кампании, от политики и добри практики, стимулиращи приемането на ЛГБТИ в сферата на образованието, здравеопазването, на работното място, в социалната сфера. НПО-тата и активистите, които работим, не можем, а и не бива да изземваме тази дейност изцяло. Има нужда българският политически елит за заяви смело силата и волята си да отстоява общочовешките права на своите граждани. Затова се обръщаме с искания за: - наказване на престъпленията от омраза, породени от хомофобия, бифобия, или трансфобия; - за промяна в непризнаването на семействата на партньори от същия пол или в които единият партньор е трансджендър/интерсекс човек; - за ясна законово-уредена процедура за смяна на граждански пол; - уеднаквена практика на Държавна агенция за бежанците и съдилищата в страната за предоставяне на международна закрила и статут на основа сексуална ориентация и полова идентичност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase