fallback

Този път изборите минаха без сигнали за сериозни нарушения на Изборния кодекс и купуване на гласове. Още по-важно е, че на тези избори прагът за влизане в ЕП е висок – за едно депутатско място са нужни повече от 100 000 гласа. Tова изостри чувствителността по темата купуване на гласове.

"Има съмнение за купуване и продаване на гласове в доста ромски махали. По наши анализи няма квартал, който да не беше посетен от нашите партии. Ние сме подготвили сигнал до главния прокурор и искаме да се обжалват тези избори и ако може да се касират", обяви вицепрезидентът на Световната ромска организация Петко Асенов.

Преди вота на евроизборите: 80 лв. за глас в Плевен


Асенов допълни, че най-много търговия с гласове е имало в Пещера, Дупница, "Факултета" и др. А цената на гласовете била между 20 и 50 лева.
Oще по темата


"Не може да буташ къщите при минус 15 градуса и да оставяш деца на улицата, а след това да казваш, че ще ги подкрепиш", отбеляза още той.

По думите му стратегията на вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов за справяне с ромските тартори, които разпределят гласовете, не решава проблема.

Купуване на гласове: На всеки осми са му предлагали пари или е принуждаван

Вицепрезидентът на Световната ромска организация сподели, че са направили програма с най-добрите специалисти по национална сигурност, благодарение на която се създават консултативни съвети по сигурността във всяка една община. Той поясни, че в нея участват полиция, община, социални грижи, които ще събират формални и неформални лидери.

"Ако се приеме тази програма, се решават голяма част от проблемите с роми", категоричен е Асенов.

Той допълни пред Bulgaria ON AIR, че вицепремиерът Томислав Дончев е обещал да задвижи нещата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

56

ХАХАХХАХА

преди 4 години

Без ромите ГЕРБ никога вече не може да спечели изборите. Просто освен ромите в страната няма достатъчно от другия вид избиратели които са гербести - няма толкова крайно ***. Ромите и *** за ГЕРБ общо са 8 процента от избирателите.

55

До Анонимен 49

преди 4 години

Ако знаеш адресите или номерата на секции в родния си град, можеш да провериш в ЦИК, протоколите са сканирани. Вярно трудно се разгадават поправките и точните цифри, но порядъкът е ясен. Естествено печелят ГЕРБ и ДПС, но някъде има фрапиращи единодушия. Панелните квартали също са за ГЕРБ. Има логика, нали? Веднага може да се обсъди думата облага и думата подкуп, които ще си намерят място в анализа.

54

Анонимен

преди 4 години

КМЕТА НА ТРЪН Е ЛЮБИМЕЦА НА ГЕРБ И НА РОМИТЕ В ТРЪН. БЕЗ ТЯХ НИКОГА НЕ БИ СПЕЧЕЛИЛ ГЕРБ ИЗБОРИ В ТРЪН. ТЕ СА 53 ПРОЦЕНТА, ТОЙ ПЕЧЕЛИ СЪС 70 ПРОЦЕНТА.

fallback