Снимка: БулФото

ГЕРБ губи тяга, но в партийното пространство няма политик от мащаба на Бойко Борисов. В сумото е така - трябва да имаш техника, маса и характер, той ги има и трите и никой не излиза срещу него с подобни качества. Това каза пред bTV бившият министър на образованието и сегашен ректор на Софийския университет Даниел Вълчев.

По думите му, хората може да харесват или не Борисов, но той имал качествата да побеждава на изборите, защото се видяло, че той издърпал цялата кампания на партията си.

Според него, резултатите от европейските избори не са изненадващи.

"Не говорихме за ЕС и за неговото бъдеще, а проведохме изборите като човек, взрял се в пъпа си и си вади мъхчета оттам и прави изводи за света", изтъкна Вълчев.

Юристът коментира и резултатите на БСП. Той смята, че вътрешнопартийните борби пречат на столетницата.

"При положение, че Сергей Станишев е шеф на европейските социалисти, а ти въобще да не искаш да го допуснеш в листата за евроизборите, как ви се вижда? Това не са добри неща и логично те доведоха до тези резултати на БСП", посочи бившият министър.

Даниел Вълчев заяви, че проектът на дясното обединение "Демократична България" е успешен опит.

"Този опит засега е по-скоро успешен, но не трябва да се надценява, защото те имат около 110 000 гласа, но на фона на гласовете за други подобни опити като Реформаторския блок има какво да се желае", добави той.

Вълчев коментира и идеята младите юристи да полагат клетва като лекарите и че целта й е да придаде по-голяма тържественост при връчването на дипломите.

"Благодаря на председателя на Народното събрание за това, че ни предостави възможност да връчим в пленарната зала на парламента дипломите на завършващите и колегите да положат клетва. Тази клетва не е институционална, а е по-скоро с морален характер, с това един човек, който се е посветил на правото, какво той се ангажира съвсем човешки да прави", посочи той.

Даниел Вълчев е министър на образованието и науката, между 17 август 2005 и 27 юли 2009 г. По време на неговото управление са извършени промени в образователната система. Той е министърът, който въвежда делегирани бюджети за българските училища, външното оценяване всяка година на всеки ученик. През 2007 г. се провежда учителска стачка, която е най-голямата и продължителна учителска стачка в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase