fallback

Общ преглед
Лидерката на БСП Корнелия Нинова ще поиска от Националния съвет на партия да започне процедура за изготвянето на правилата за избор на нов председател на партията и чак след като те бъдат готови, ще даде оставката си.
Oще по темата
Според нея това ще отнеме месец – два, а дотогава тя ще продължи да оглавява левицата, въпреки загубата на евровота.

Борисов доволен: И президентът агитирал за БСП, но ГЕРБ пак ги били!

"Стартирането на процедурата за избор на нов председател е свързана с резултатите от изборите, но аз не съм председател в оставка от днес по простата причина, че няма правила за избор на нов председател. Националният съвет трябва да се събере утре и да направим процедурите за новите правила и едва, когато стартира процедурата по кампанията за избор на нов председател, тогава аз ще се оттегля и ще участвам заедно с останалите кандидати в битката за лидер", обясни Нинова.

Освен, че ще избират нов председател, червените ще трябва да се съберат на местно ниво и да си направят изводи от представянето на евровота.

БСП брои паралелно: Притеснени сме от ниската активност!

Общинските структури ще трябва и да решат дали да сменят ръководствата си по места. Според Нинова това е достойният начин да се носи политическа отговорност.

За пръв новият лидер на БСП ще бъде избран по нови правила - пряко от всичко партийци. "Ще се явя и аз на нов избор пред цялата партия заедно с всички останали кандидати", обясни Нинова.

Националният съвет утре ще реши още дали да приеме предложението й соцдепутатите да се върнат в парламента след тримесечен бойкот, за да внесат отново проектите си на закони за правосъдието.

Според Нинова обаче отсъствието на червените депутати от НС не се е отразило на резултата от евровота.

"Две седмица преди изборите социолозите даваха, че водим или сме наравно с ГЕРБ, нещо друго се е случило в последните седмици и ние ще анализираме какво е то, но е факт, че не успахме да привлечен негативния и протестния вот", каза Нинова.

Макар че левицата спечели 5 места в ЕП, с едно повече в сравнение с евровота през 2004 г., червената шефка призна, че БСП не е моралният победител на вота.

И все пак столетницата била партията с най-много преференции. Освен това БСП е единствената партия, която увеличила като абсолютен брой гласовете си спрямо предишните евроизбори през 2014 г.

"Сега имаме около 450 000 гласа, а на предишните бяха 424 000. Освен нас, всички останали имат намалени гласове", похвали се Нинова. 

Другата причина за задоволство бил фактът, че само БСП ще има през новия мандат с един евродепутат повече, а останали или имали същия брой, или по-малко.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

346

Не съм комунист

преди 4 години

Брей,или сме нещастници,или червени *** щом не сме съгласни с вас!Вие,всички сте корифеи на мисълта,като и представителите ви в парламента.Помня едно изказване на герберка,че комунистите се размножават по полов път ,а по естествен път се разпадат.По голяма глупост не бях чувал.Самата тя беше член на партията преди промяната ,ползва всички благинки ,сега видите ли поумня.Голяма част от вас сте или бивши комунисти,или деца на такива свикнали да са на хранилката.

345

Отговор

преди 4 години

До Анонимен 355 ГЕРБ ще има 7 депутата нещастнико.

344

до365

преди 4 години

Може да поспорим кой обича да ръфа филиис мас,и не крещи по форумите умнико!

fallback