Снимка: Булфото, архив

Само след няколко часа пленумът на БСП ще даде ясен отговор на политическата интрига, която тресе столетницата от няколко седмици - ще стане ли част от от листата президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев или не.

Още по темата

Водач на листата на социалистите е Елена Йончева. Именно с бившата си приятелка Станишев води битката за първото място. Двамата запазиха добрия тон по време на вътрешнопартийната кампания. йончева е много активна в нападките срещу управляващите, нейните обвинения са за роднински назначения, харчените пари за оградата на границата, строителството на пътищата. Самата тя обаче също има неприятности - прокуратурата ѝ повдигна обвинение за пране на пари, свързано с аферата КТБ.

"Вярвам, че Сергей Станишев ще бъде част от евролистата на БСП, той има най-много номинации", заяви водачът на червената евролиста и говорител на ПГ на "БСП за България" Елена Йончева пред bTV.

"Станишев не е просто президент на ПЕС,  той е най-успешният български политик в европейската левица, той е капитал за България", добави Йончева.

Тя беше категорична, че нещата с евролистата на БСП не са предрешени, че в БСП има дебат.

Но според "червени" анализатори, а и не само, има личностен спор между Сергей Станишев и лидерът на партията Корнелия Нинова. Конфликтът им не е тайна за никого.

Очаква се Нинова да влезе на заседанието с готов списък със 17 имена и засега Станишев не е в него. Лидерката сама реди листата, като провежда лични разговори с всеки от близо 40-те души, които са подали съгласие да продължат в битката за листата от над 80 номинирани от структурите, пише "24 часа".

След предишния пленум, когато Елена Йончева бе избрана за водач само с 20 гласа преднина, Нинова обяви, че е по-добре Станишев да остане само начело на ПЕС, за да не е в лична колизия с различията между БСП и партията, на която е президент.

Има вариант Нинова да предложи на Станишев неизбираемото 7-о или последното 17-о място в листата. Но пък рискува още по-голямо вътрешно напрежение, тъй като На предишния Национален съвет президентът на ПЕС бе подкрепен от 75 от членовете.

Сред фаворитите на Нинова след водачката Йончева засега са лидерът на лявото крило в БСП Янаки Стоилов, зам.-шефката на партията Деница Златева и депутатът Петър Витанов. Петото място се пази за проф. Иво Христов, станал известен с това, че нарече 80% от българите "дебили".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase