Снимак: Пресцентър на омбудсмана

Омбудсманът Мая Манолова се обяви срещу наемането на машини за гласуване, защото според нея е по-изгодно да бъдат купени.

3 000 лева на машина наем изглежда прекалено, смята тя.

Още по темата
"През тази година, освен избори за европейския парламент, има и местни избори, в които също ще се гласува машинно, съответно два пъти повече секции ще бъдат оборудвани с машини, което означава 9 млн. за първия вот и още 18 млн. за вота през октомври, или общо 27 млн. лева наем. Смятам, че това е прекалено и би трябвало да се положат усилия за тяхното закупуване, за тяхното производство биха могли да се ангажират български производители, или да се закупят такива отвън", каза тя.

Според нея предишната ЦИК откровено е саботирала въвеждането на машинното гласуване.

Максималната прогнозна стойност на обществената поръчка, която обяви ЦИК за наемането на машини за вота, е в размер на 7 500 000 лева, без включен ДДС.

Коментарът си Манолова направи по време на среща, организирана заедно с КНСБ и с участието на председателката на ЦИК Стефка Стоева и говорителя й Александър Андреев и представители на най-големите организации на хората с уврежданията.

Поводът бе приетият преди дни доклад на Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК) за правата на хората с увреждания да гласуват на предстоящите европейски избори. Според заключенията в доклада милиони граждани на ЕС нямат възможност да дадат своя вот заради прилаганите организационни решения (технически пречки), които не отчитат произтичащите от техните увреждания специфични нужди. Този извод важи още по-силно за България, която въпреки напредъка през последните години, все още поставя бариери пред вота на хиляди граждани.

"Машинното гласуване е възможност за осигуряване на тайната на вота на хората с увреждания, а следващата стъпка ще бъде електронно гласуване, така че публичният контрол върху работата на ЦИК по машините и електронния вот е изключително важен", категорична бе Мая Манолова.

Сред предложенията на омбудсмана за улеснен достъп за гласуване на хората с увреждания са: осигуряване на достъпна информация преди и по време на гласуването, възможност за въвеждане на брайлов шаблон, жестомимичен превод онлайн, транспорт на хората с увреждания до урните, достъпни тоалетни и паркоместа, безплатна телефонна линия за информиране и достъпни помещения, адаптирани за хора с инвалидни колички.

Омбудсманът беше категорична, че повечето от предложенията могат да бъдат приложени веднага, без да се налага промяна на Изборния закон. От КНСБ поискаха информационна кампания за хората с увреждания, ЦИК да изработи специален знак, с който да се маркират секциите, достъпни за хора в неравностойно положение, да се направи преглед на сроковете за регистрация за гласуване и др.

Председателят на ЦИК Стефка Стоева увери, че предложенията ще бъдат разгледани още утре на заседание на Комисията и се съгласи, че повече от половината могат да бъдат въведени за тези избори.

Коментари Напиши коментар

10

карачанаков

преди 1 година

Майче , разберете се с хвърчилото и кокетката от Крушовица кой какво иска. Нали
ревахте за машини дори и под наем,сега за какво ревете.Скъпо било,ами нали искате
предсрочни избори те няма ли да са скъпи.

9

Анонимен

преди 1 година

ех тъкмо баджанака на направи пари за няколко години напред от излорите и вие пак ..........

8

пенсионер

преди 1 година

До Анонимен-8

Журналисти ще има,само ако някой им плати!