Снимка: архив, Булфото

107 секции ще бъдат разкрити за евровота на 26 май извън територията на България. Живеещите в чужбина нашенци ще могат да упражнят правото си на глас в 77 различни държави по Света. Това става ясно от решение на ЦИК, която публикува на сайта си пълния списък с местата, на които сънародниците ни ще имат възможността да пуснат бюлетина, подаден й от МВнР, съобразно представителствата на страната ни в чужбина, предаде "Монитор".

Най-много места с урни ще има в Германия и САЩ, където ще бъдат разкрити съответно 8 и 5 секции. В Германия българите ще могат да гласуват в Берлин, Мюнхен, Франкфурт на Майн, Хамбург, Щутгарт, Дармщадт, Магдебург и Мюнстер, а отвъд Океана във Вашингтон, в представителството ни в ООН и в консулството ни в Ню Йорк, както и в Чикаго и Лос Анджелис.

В съседна Турция ще бъдат разкрити 4 секции-в Анкара, Истанбул, Одрин и Бурса, в Гърция, Северна Македония и Сърбия ще има по 2-в Атина, Солун, Белград, Ниш, Скопие и Битоля, а в Румъния българите ще избират евродепутати само в Букурещ.

В страни като Испания и Италия, където пребивават не малко гастарбайтери от България също ще има едва по две тъмни стаи за гласуване, съответно в столиците Мадрид и Рим, както и в Милано и Валенсия. Същото се отнася и за Франция, където ще може да се гласува в Париж и Страсбург, както и за Белгия, където нашенците ще се редят, за да дадат своя вот на две места в столицата на ЕС Брюксел-в посолството ни и в постоянното представителство на страната ни към ЕС. За българите във Великобритания, която въпреки Brexit също се подготвя за вот на 23 май пък, засега се оформя едва една опция-да пуснат бюлетина в посолството ни в Лондон.

Възможност да упражнят правото си на глас на изборите ще имат и сънародниците в доста по-далечни точки на Света като Австралия, Канада, Бразилия, Аржентина, Индия, Индонезия, Монголия, Пакистан, Виетнам, Китай, Кувейт, Ливан, ОАЕ, Саудитска Арабия, Тунис, Мароко, Южна Африка, Йемен, Либия, Етиопия и дори в Сирия, където ще бъде поставена урна в българското посолство.

Изборният кодекс позволява разкриването и на допълнителни секции извън мисиите ни зад граница при поне 60 заявления от мераклии да гласуват. В същото време обаче броят на секциите в страните извън ЕС не може да надвишава 35. При поне десет заявления от хора с увреждания, подадени до 11 май до кмета на съответното населено място пък, ще бъдат осигурявани подвижни урни, реши също така ЦИК.

Бе определен тавата за предизборната кампания за предстоящия вот. Той е 2 млн. лв. за партиите и коалициите и 100 000 лв. за инициативните комитети. Средства ще могат да се набират от партийните каси, от самите мераклии за място в ЕП, както и от физически лица, но не и от фирми, които ще могат да даряват до 10 бона.

Според правилата за финансиране Сметната палата ще извършва проверка за съответствие на доходите на спонсорите, които са се бръкнали с повече от 1000 лв. Всяка коалиция пък ще трябва да посочи определена партия от нея, която ще отговаря за приходите и счетоводната отчетност в рамките на кампанията.

 

Коментари Напиши коментар

14

РЕНЕГАТИ

преди 1 година

РЕНЕГАТИ

13

Гецата

преди 1 година

Който иска да гласува да идва в България и да гласува. Няма бедният данъкоплатец да плаща и за секциите в чужбина. На който му "пука" за България или Европа, да се пребира и да гласува.

12

ЕЛЕМЕНТАРНО

преди 1 година

ЕЛЕМЕНТАРНО ТАКАВА СТАТИЯ ДА ЗАПОЧВА ТАКА:

" Българите извън страната: Гласуват в 107 секции за евровота НА .....(дата) 2019"

ЧИТАТЕЛИТЕ,ОСОБЕНО В ЧУЖБИНА,НО И В БЪЛГАРИЯФФ, НЯМАТ ПРЕДСТАВА КОГА ЩЕ СЕ ГЛАСУВА.
А МОЖЕ В МОМЕНТА НИКОЙ И ДА НЕ ЗНАЕ КОГА??