Снимка: Булфото, архив
fallback

Честността е важно качество за кандидата за Европарламента, смятат цели 93% от българите.

75% казват, че тя е много важна, за още 18 на сто е по-скоро важна, сочат данните от проучване на агенция "Тренд", финансирано от "24 часа".

Oще по темата
Следващото качество, което най-много анкетирани - 90%, биха искали да видят у евродепутата, е последователност, принципност и да не променя бързо позициите си.

Третото най-важно в профила на българския депутат, нарисуван от избирателите, е да владее чужди езици - това е много важно за 60 на сто, а още 29% го определят като "по-скоро важно".

На 4-о място с по 88 на сто са качествата "да е диалогичен и дипломатичен" и да е "твърд и с твърди позиции", а за по 5% тези качества не са важни.

По 85% биха оценили положително, ако кандидатът е добър оратор и ако е показал качества като политик в родината.

Оказва се, че за избора на всеки 3-и изобщо не е решаващо дали евродепутатът е представител на партия, която те подкрепят (вероятно голяма част от тях са хора, които не подкрепят никоя партия).

За всеки трети няма значение и дали евродепутътът вече има опит от предишен мандат в Европарламента.

Партийният цвят обаче има значение за 56%, а предишният опит - за 58% от запитаните.

А привържениците на ГЕРБ и БСП отдават по-голяма тежест на партийната принадлежност на кандидата за евродепутат, отколкото е в общата картина.

За всеки 5-и харизмата не е сред качествата, които определят портрета на бъдещия евродепутат, а за всеки 6-и - това не са младостта и енергичността.

Но като цяло в комбинация визията, младежкото излъчване, чарът, диалогичността, ораторските умения на бъдещия български избраник за Брюксел си имат своята тежест за над две трети от анкетираните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

тя

преди 5 години

А трябва ли да имат и подходящо образование като например МИО ,МО, ВТ,право ,но не в провинцията !

20

тя

преди 5 години

Александър Йорданов отговаря на тези изисквания , особено за "чаровен " и "диалогичен " - неслучайно беше посланик в Македония , защото не знае една дума на английски и има отвартителна външност! Смях пак по български---

19

Анонимен

преди 5 години

Абе тоя депутат вие за депутат ли го търсите или за зет.Пък знам и лой е той е само един.Чък Норис разбира се само той може в една скромна личност да съвмести всичко това накуп.Нещо като реална версия на Тони Старк егати вица.

fallback