Снимка: архив, Булфото

ГЕРБ е увеличил преднината си пред БСП за европейските избори при най-новото проучване за разпределението на местата, публикувано днес от Европейския парламент.

Според последната прогноза, която отразява състоянието към 20 март, ГЕРБ вкарва шестима евродепутати, а БСП петима. Три седмици по-рано (към 1 март) двете партии бяха с абсолютно изравнени сили, като разликата по между им беше 0,6%.

Сега въз основа на анкета, направена сред българските избиратели, Европейският парламент предвижда, че 37,5% от гласовете ще отидат към ГЕРБ и 31,9% за БСП.

Още по темата

Трета в прогнозата е ДПС с 12,4%, което й гарантира два сигурни мандата. Демократична България има 4 на сто, а ВМРО - 3,9%, което дава на двете формации по един евродепутат. Шансове за по едно място в Страсбург имат още “Воля” с 3,4% и “Атака” с 2,8 на сто. НФСБ на Валери Симеонов и АБВ на Румен Петков са с под 2% от симпатиите на анкетираните и според проучването нямат шанс да изпратят свои представители в Европейския парламент.

Това е първото проучване, в което “Обединени патриоти” се разглеждат поотделно. В началото на март те имаха общо 5,4 на сто от симпатиите на анкетираните.

Така два месеца преди изборите за Европейски парламент се очаква България да бъде представена със седем депутати в ЕНП (ГЕРБ+ДСБ), петима при социалистите, двама при либералите и по един при консерваторите и крайната десница.

В европейски мащаб също се предвижда групата на ЕНП да е с най-много евродепутати - 188 (217 сега), следвана от социалистите с 142 (186 сега) и либералите с 72-ма евродепутати (68 сега). Трите най-големи групи, които са проевропейски ориентирани, ще имат общо 57% от евродепутатите в следващия парламент.

Четвърта сила ще е крайната десница “Европейски национален фронт”, в която влизат френската “Национален съюз” на Марин Льо Пен и “Северната лига” на Матео Салвини с 61 евродепутати, следвана от Зелените с 51.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase