Снимка: архив "Булфото"
fallback

Общ преглед

Точно два месеца преди евроизборите последните поправки в Изборния кодекс са факт. С тях законотворците окончателно върнаха старите прагове на преференциите на изборите - 7 % от подадените гласове за парламентарни и за местни избори и 5 на сто за евродепутати.

Oще по темата


До тези изменения се стигна, след като преди месец парламентът покачи нереално прага за преференциален вот, де факто обезсмисляйки го. След острата реакция от страна на опозицията и обществото, от ГЕРБ внесоха този законопроект, който предвижда връщането на предишния праг на преференциите.

ДПС отново опита да прокара исканията си за отпадане на уседналостта, за агитация на майчин език и откриването на повече изборни секции в чужбина, но мнозинството ги отхвърли.

Основната промяна, която предлагаха от ДПС, е свързана с избирателните секции извън страната. От партията поискаха избирателните секции извън страната да се образуват където има дипломатическо или консулско представителство и наличие на не по-малко от 20 избиратели, подали заявление. За местата, където няма дипломатическо или консулско представителство, от ДПС настояват секции да се образуват при наличие на не по-малко от 40 избиратели, подали заявление.

Най-разгорещен дебат днес предизвика искането на ДПС за агитация и на език различен от българския по време на предизборните кампании, като бъде осигурен и превод на български.

Павел Шопов от „Атака“ скочи и попита защо в крайна сметка ДПС не се внесат промяната като поискат да се запише в Изборния кодекс, че агитацията и на турски е позволена, ами продължават с политическата си демагогия.

Александър Сиди от „Обеденине патриоти“ отсече, че след като официалният език в България е българският език, той трябва да се използва при провеждането на избори, които са официално събитие.

„Майчиният език може да се използва в кафенето“, добави той.

Рамадан Аталай от ДПС опита да убеди законотворците, че няма нищо лошо да се агитира и на чужд език.

„Езикът е благодат, научете турски език, няма да загубите, научете английски език, няма да загубите, проблемът е, че ако не кажем тук, че има турскоговорящи, ромскоговорящи, няма да напредне държавата, трябва да признаем различията, от какво бягаме“, призова той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Димо

преди 5 години

Безкрайно ясно е че в България има етнически малцинства,които използват майчиният си език.Той обаче не трябва да се пропагандира или налага.Използването на турски или какъвто и да език,различен от българският за предизборна кампания е противоконституционно и незаконно.ДПС и в случаят ДОСТ са радетели на турски интереси в България.Нещо недопустимо,на което трябва да тропне с крак!

12

ИЗВЪРЕДНО!

преди 5 години

Цветанов е приел да напусне Парламента!източник - епицентър, 12,15 ч.Днес ще се официализира всичко и ще има негово изявление

11

Анонимен

преди 5 години

Да попитам Камелия - точно колко е скочил Шопов и на височина или дължина е скачал? Така употребена тази дума звучи просташки, та още един въпрос - просташка медия ли настоявате да бъдете?

fallback