Снимка: БГНЕС/ EPA
fallback

Затоплянето на температурите затруднява живота на пеперудите в Гърция, където живеят около 237 вида. Храната е по-оскъдна, периодите на цъфтеж са по-кратки, а експертите подозират, че пеперудите може да стават все по-малки, пише Ройтерс.

Oще по темата

Проблемът се отразява в световен мащаб, включително в Мексико и Великобритания, където броят на някои видове рязко е намалял.

„Изменението на климата оказва влияние върху пеперудите, които разчитат на температурата, за да извършват основни дейности като чифтосване, размножаване, растеж и хранене“, казва Константинос Анагностелис, агроном.

Анагностелис е част от екип в изследователски проект, наречен MEIOSIS на гръцкия университет в Янина. Той включва измерване на телесното тегло на повече от 50 000 екземпляра пеперуди в продължение на един век, за да се моделира намаляването на размера на тялото им в отговор на изменението на климата.

Топлината принуждава пеперудите да летят към по-хладни места, където има по-малко храна. Влошаването на горските пожари в Гърция също намалява достъпа до храна поради загубата на пасища, казва Анагностелис.

„Ако тези растения бъдат опожарени, съществува риск от пряка смърт за ларвите и може да нямаме възрастни пеперуди, които да се размножават, което ги принуждава да мигрират в други райони.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Анонимен

преди 1 час

Отглеждат си молец и го мислят за пеперуда, и без това гъсеницата, изяждала всичко зелено, става пеперуда, що не милеят за сърнички, козички, овчици и подобни.:))

1

Анонимен

преди 2 часа

Какво п.люскат тия гладни пеперуди - фураж бол :)))

fallback