Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ново изследване показва, че части от ледената Антарктида се раззеленяват с растителен живот с тревожна скорост, тъй като регионът е обхванат от екстремни горещини. Откритието предизвиква безпокойство относно променящия се пейзаж на този огромен континент, съобщава CNN.

Учените са използвали сателитни изображения и данни, за да анализират нивата на растителност на Антарктическия полуостров, дълга планинска верига, която сочи на север към върха на Южна Америка и която се затопля много по-бързо от средното за света.

Учените са открили, че животът на растенията, предимно мъхове, се е увеличил в тази сурова среда повече от 10 пъти през последните четири десетилетия. Проучването е на учени от университетите в Ексетър и Хертфордшър в Англия и Британското антарктическо проучване, публикувано в петък в списанието Nature Geoscience.

Растителността е покривала по-малко от 0,4 квадратни мили от Антарктическия полуостров през 1986 г., но е достигнала почти 5 квадратни мили до 2021 г., установи проучването. Скоростта, с която регионът се озеленява в продължение на почти четири десетилетия, също се ускорява, като се ускорява с повече от 30% между 2016 г. и 2021 г.

Антарктида все още е покрита почти изцяло от сняг, лед и скали, тази малка зелена зона се е разраснала драстично от средата на 80-те години на миналия век, каза Томас Роланд, автор на изследването и учен по околната среда в Университета на Ексетър.

“Нашите констатации потвърждават, че влиянието на антропогенното изменение на климата няма граници в своя обхват“, каза Роланд пред CNN. “Дори на Антарктическия полуостров – този най-краен, отдалечен и изолиран регион на "пустота“ – пейзажът се променя и тези ефекти са видими от космоса.“

Антарктика, най-студеното място на Земята, наскоро беше обхваната от екстремни горещини.

Това лято части от ледения континент претърпяха рекордна гореща вълна с температури, покачващи се до 50 градуса по Фаренхайт над нормалното от средата на юли.

През март 2022 г. температурите в някои части на континента достигнаха до 70 градуса над нормалното, най-екстремните температурни отклонения, регистрирани някога в тази част на планетата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase