Снимка: БГНЕС/ EPA

Политиците на Европейската централна банка са започнали да обсъждат дали лихвените проценти трябва да бъдат намалени достатъчно, за да започнат да стимулират икономиката и да сложат край на годините на икономическо ограничаване, съобщава Ройтерс.

Още по темата

ЕЦБ намалява лихвените проценти бързо през тази година, но досега политиците казваха, че целта е неутрална настройка, при която централната банка нито забавя, нито стимулира растежа с надеждата, че това ще запази инфлацията стабилна.

Източниците, пожелали анонимност, подчертаха, че до какъвто и да е консенсус все още има много време, това бележи значителна промяна в дебата за формирането на политиката, която в крайна сметка може да доведе до това банката да намали лихвите по-бързо и с повече от очакваното в момента. Промяната идва в момент, когато икономическото състояние на блока бързо се влошава, а инфлацията е доста под по-ранните прогнози, което повишава риска растежът на цените да подмине целта на ЕЦБ, както се случваше в продължение на почти десетилетие преди пандемията.

Това кара някои - все още малка, но нарастваща група от политици - да твърдят, че ЕЦБ е изостанала от кривата и ще са необходими по-дълбоки съкращения, отколкото се смяташе по-рано, за да се предотврати твърде ниското ниво на инфлацията.

Те също така настояват ЕЦБ да преразгледа насоките си за подход към определянето на политиката „среща по среща“ и да се откаже от споменаването на рестриктивни лихвени проценти като сигнал, че приема сериозно рисковете от понижение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase