Снимка: БГНЕС

Вторият петгодишен мандат на Кристалина Георгиева като управляващ директор на Международния валутен фонд започва днес, съобщава БНР. През 2019-та година Георгиева получи подкрепа във втория кръг на гласуването за избор на европейски кандидат за поста на ръководител на най-големия световен кредитор, като събра повече гласове от нидерландеца Йерун Дейселблум.

Първият мандат на Георгиева е белязан от няколко по-големи и важни кризи. Още в края на 2019 година COVID-19 беше определен за глобална заплаха, а в началото на 2020 година се стигна и до локдаун. Без съмнение това донесе последици за икономиката.

След сериозния ръст на инфлацията и когато икономическите показатели започнаха да се стабилизира, светът стана свидетел на инвазията на Русия в Украйна, а това постави началото на първата война в Европа след Втората световна.

Светът бе разтърсен и от трагичния конфликт в Ивицата Газа, който се разраства. И още – проблемните веригите на доставки, високата задлъжнялост, бедността, климатичните промени и изкуственият интелект са само част от предизвикателствата, с които се сблъсква световната икономика.

А в какво състояние е икономиката?

"В много страни ще видим понижаване на лихвите, което разбира се е добре за икономиката и е добре за растежа", прогнозира през март Георгиева, като очакванията й се сбъднаха при монетарната политика на редица централни банки, включително Европейската централна банка и Федералния резерв в Съединените щати.

За втория си мандат Кристалина Георгиева нямаше конкуренция, но остава да видим с какви проблеми ще се сблъска и как ще ги разреши.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase