Снимка: БГНЕС

Евакуацията по въздух на българските граждани, заявили желание да напуснат Ливан, ще се осъществи с правителствения самолет. Това заяви във Варна министърът на отбраната Атанас Запрянов, който поздрави курсантите и студентите от Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" при откриването на новата учебна година.

Още по темата
"В момента върви процес на подготовка за тази евакуация, нашите структури са включили в този процес на подготовка. Списъците с имената все още се уточняват, според информацията към този момент два полета ще бъдат достатъчни", допълни още Запрянов.

Както Dnes.bg съобщи, от правителството обявиха тази сутрин, че екип на Държавния авиационен оператор е в готовност да излети за Ливан, незабавно щом има зелена светлина за осъществяване на полета, с който стартира поетапната евакуация на сънародниците ни.

Определени са и служителите от българското външно министерство, които ще придружават първата група български граждани. Това беше докладвано на министър-председателя Димитър Главчев на среща тази сутрин в Министерския съвет по повод ситуацията в Бейрут.

Към момента сред завръщащите се с организирания полет българи няма такива, които да са заявили нужда от настаняване. Въпреки това МВР е в готовност да окаже съдействие с базите си.

Междувременно продължават да бъдат разглеждани и други варианти за евакуация на сънародниците ни от Бейрут, отчитат от МС.

Същевременно министър Запрянов коментира и докъде е стигнало разследването на тежката катастрофа на база "Граф Игнатиево", която отне живота на двама български летци.

"Черната кутия на катастрофиралия учебно-боен самолет, заедно с екипа, са изпратени в Чехия. Освен данните от кутията, прокуратурата проверява и всички документи. Ще бъде направен комплексен анализ. Кутията ще даде отговор на въпроса за действията на машината и пилотите", каза Запрянов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase