Снимка: ЕПА/БГНЕС

Марин Льо Пен и други десни френски националисти се изправят пред съда в започващия процес срещу тях по обвинения в получаване на финансови средства от Европейския парламент за несъществуващи служители, предаде ДПА.

Лео Мен, която е дългогодишен лидер на крайнодесния "Национален сбор", подсъдим е и баща ѝ Жан-Мари Льо Пен - основател на партията. Обвинения в присвояване на обществени средства са повдигнати на общо 28 души, уточнява ДПА.

Марин Льо Пен многократно е отхвърляла обвиненията, които обхващат периода 2004-2016 година. Обвиненията са насочени както към партия "Национален сбор", така и към отделни нейни служители и сътрудници. Става въпрос за фиктивно наемане на сътрудници на няколко френски евродепутати, пояснява ДПА. Основното обвинение е, че партията на Льо Пен е получила пари от Европейския парламент за щат за хора, които всъщност вече работят за партията.

Визираната сума възлиза на почти седем милиона евро, отбелязва ДПА, като допълва, че Марин Льо Пен е върнала преди година 330 хиляди евро на законодателния орган на ЕС. Партията ѝ обаче обяви, че изплащането на тези пари не е свидетелство за извършено нарушение.

Ако бъдат признати за виновни, подсъдимите могат да влязат в затвора за период до десет години, посочва ДПА. Освен това те може да бъдат отстранени от политиката за пет години, което би възпрепятствало участието на Льо Пен в президентските избори във Франция през 2027 г. / БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase