Снимка: БГНЕС/ EPA

Китайският министър на търговията каза, че налагането на тарифи от Европейския съюз (ЕС) върху електрическите превозни средства "сериозно ще попречи" на търговското и инвестиционното сътрудничество и ще навреди както на Китай, така и на Германия, съобщава Reuters.

Още по темата

В разговори с германския вицеканцлер и министър на икономиката Роберт Хабек, Уанг Вентао каза, че се надява да постигне решение в съответствие с правилата на Световната търговска организация възможно най-скоро и да избегне ескалацията на икономическите и търговските търкания между Китай и ЕС, според изявление, публикувано от китайското министерство на търговията рано в сряда.

Европейската комисия (ЕК) е на път да предложи окончателни мита до 35,3% върху електромобилите, произведени в Китай, в допълнение към стандартните 10% мита за внос на автомобили в ЕС. Уанг е на посещение в Европа за разговори по делото на ЕС срещу субсидиите срещу произведените в Китай електромобили преди гласуването за допълнителни мита. Уанг каза, че се надяваме, че Германия ще изхожда от собствените си интереси и ще накара Европейската комисия и Китай да работят в същата посока.

Хабек каза, че Германия подкрепя свободната търговия, приветства китайските компании за автомобили и части да инвестират в Европа и ще настоява Европейската комисия да намери подходящо решение с Китай и да положи всички усилия за избягване на търговски конфликти, според изявлението на министерството.
Уанг се срещна и с Волфганг Шмид от германското канцлерство в Берлин, според отделно изявление, издадено от китайското министерство на търговията в сряда, където той каза на Шмид, че Китай настоява за правилно разрешаване на антисубсидийния случай срещу страната чрез диалог и консултации.

Китай беше дълбоко разочарован, след като ЕС пренебрегна усилията на Китай, настоя да се произнесе за високи ставки на изравнителните мита и прибързано отхвърли пакетното решение, предложено от китайската индустрия, каза Уанг по време на разговорите.
Уанг каза, че Китай няма да се откаже от усилията си и ще продължи да провежда консултации "до последния момент".

„Надяваме се, че Германия, като основен член на ЕС, ще поеме инициативата да играе активна роля и ще призове Европейската комисия да покаже политическа воля и да работи заедно с Китай за правилното разрешаване на случая“, каза Уанг, според второ изявление относно преговорите от министерството на търговията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase